Burna rasprava na Komisiji za borbu protiv korupcije BiH: Saslušanje direktorice Instituta za mjeriteljstvo tek počelo nakon pauze

Vijesti 27. maj 202414:12 0 komentara
N1

U Sarajevu je u toku sjednica Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Iako je sjednica počela u 12 sati, saslušanje direktorice Instituta za mjeriteljstvo BiH Milice Ristović-Krstić počelo je tek prije nekoliko trenutaka. Sve do unazad pola sata vodila se burna rasprava o tome da li direktorica uopće može biti saslušana pred ovom komisijom s obzirom da je, kako je i sama Ristović-Krstić navela, pokrenut sudski postupak.

Sud Bosne i Hercegovine zaprmio je prijave od Nove BH, BN-a i OBN-a.

Nakon rasprave, član Komisije iz SNSD-a Branimir Kojić ustvrdio je kako nema uporišta da direktorica bude saslušana. Kojić je pitao i zbog čega na saslušanje nije pozvan bivši direktor Instituta Zijad Džemić, jer je, kazao je Kojić i protiv njega stigla predstavka Komisiji.

“Čemu žurba? Na ovaj način, ispada da mi štitimo bivšeg direktora, a stigmatiziramo sadašnju direktoricu. Loše se osjećam”, rekao je Kojić, da se on ne protivi javnom saslušanju bilo koga, ali da Komisija nije spremna da se saslušanje Ristović-Krstić obavi danas.

Branislav Borenović (PDP), predsjednik Komisije, kazao je da Kojić o spremnosti za saslušanje može govoriti u svoje ime, jer je sedam članova Komisije donijelo odluku da se saslušanje obavi danas.

“Vi pravite neku vrstu parlamentarne drame. Odluka o saslušanju je donijeta većinom glasova. Znam da bi za neke bilo najbolje da ne radimo ništa i da je Parlament zaključan”, kazao je Borenović.

No, nakon polusatne pauze, članovi komisije su se vratili i odlučili saslušati direktoricu, ali je utvrđeno i da  joj neće moći postavljati pitanja u vezi pravilnika o mjerenju gledanosti jer je on predmet sudskog spora. Pitanja će biti u vezi procedura donošenja akata.

Podsjetimo, protiv direktorice i Institutaj je bilo 14 prijava, a najviše se  odnosi na sumnju na korupciju u vezi pravilnika koji regulira gledanost televizijskih kuća u BiH, odnosno da je jednostrano djelovala.

“Dobili smo nekoliko podnesaka koji dovode u pitanje zakonitost i način donošenja podzakonskih akata Instituta za mjeriteljstvo, po kojim postoje indicije da se pokušavaju favorizirati određena preduzeća. Neki podnesci su anonimni, neki nisu”, rekao je Branislav Borenović, predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije.

U podnescima se, između ostalog, navodi da članovi Vijeća za mjeriteljstvo BiH nisu konsultovani kada se donose podzakonski akti poput pravilnika. >> Opširnije

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!