Burno u Domu naroda PS BiH zbog izbora zamjenika: Džaferović vs Ademović

Vijesti 16. feb 202313:04 0 komentara
F.Z./N1

Nikola Špirić danas je sa 9 glasova, tri protiv i suzdržana tri glasa izabran za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Iz reda Kluba bošnjačkog naroda predložena su dva kandidata za zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Šefik Džaferović i Kemal Ademović. Uslijedila je i rasprava u kojoj bilo niz optužbi i pozivi na "legitimno predstavljanje". Ademović je izabran za zamjenika na kraju, dok je za drugo zamjenika iz reda hrvatskog naroda izabran Dragan Čović.

Pismo Trojke

Ademović je obrazložio da je ovo od njega tražila Trojka, odnosno predsjednici SDP-a, NiP-a i Naše stranke.

“Vaša pozicija je važna zbog funkcionalnosti koalicije na državnom nivou i realizacije naših zacrtanih ciljeva. U neki medijima vodi se neprincipijelna kampanja kako bi u rukovodstvo Doma trebalo birati one koji najavljuju blokade vlasti na svim nivoima. Zato smatramo veoma važnim da u rukovodstvu Doma naroda sjedi predstavnik Bošnjaka koji je svjestan aktuelnog trenutka i šanse koju naša domovina ima”, navodi se u pismu koji je Ademović pročitao.

F.Z./N1

Replicirao je Džaferović koji je kazao kako “SDA i on nisu nikada ništa u ovoj državi blokirali, ali da su se bez rezerve borili da se poštuju ustavi i zakoni ove zemlje”.

“Zdravlje smo ostavili boreći se protiv blokada u BiH i danas oni koji hoće vlast u BiH, suština je u tome, umjesto da se napravi široki probosanskohercegovački politički blok, prave koaliciju s onima koji su bili glavni kočničari i kreatori blokada u BiH. Radi se o zamijeni teza i nikada na to neću pristati”, rekao je Džaferović.

“Poslije ovoga će stvari biti mnogo drugačije”

Govorio je i o terminu “legitimno predstavljanje” kazavši da to “ne postoji u Ustavu”.

“Klub Bošnjak u ovom domu je na sjednici predložio za zamjenika Šefika Džaferovića i to je stav kluba. Svjesni smo da postoji koalicija na državnom nivou koja je drugačiji i njen odraz je u Predstavničkom domu, svjesni smo i načina glasanja i u ovom domu. Mi to znamo, ali smo imali potrebu da kroz ovaj prijedlog kažemo i pokažemo neke stvari. Moja poruka je svima onima koji su se do sada tako zdušno zalagali za legitimno predstavljanje – poslije ovoga će mnoge stvari izgledati drugačije”, rekao je Džaferović.

Istakao je kako će ovo biti “prvi put da je izabran kandidat koji nije izabran od Kluba”. Ademović je pozvao da im daju šansu da deblokiraju procese.

“Sretno s ljudima s crne liste”

Sakib Softić kazao je da je Ademović učinio “presedan u političkom životu” jer je predložio sam sebe istaknuvši kako to “nije volja Bošnjaka”.

“Vjerujem da će glasovima poslanika HDZ-a i SNSD-a biti izabran. To je teška situacija za njega, ali to nije moj problem već njegov. Šampioni legitimnog predstavljanja danas uspostavljaju novi model uspostavljanja vlasti gdje je važna jedna čovjek iz kluba, a ne četiri i čestitam im na tome. Vjerujem da će ovo glasanje imati dalekosežne posljedice na politički život, a svima vama s crnom listom želim sve najbolje u mandatu”, kazao je Softić.

Delegati položili zakletvu, izabrani i predsjedavajući Klubova Doma naroda PSBiH

Glasanje

F.Z./N1

Šefik Džaferović nije dobio glasove, protiv je glasalo osam, suzdržano je bilo četvero, a za je glasalo troje.

Kemal Ademović dobio je devet glasova za, tri protiv i suzdržana tri, te je izabran za prvog zamjenika predsjedavajućeg Dom naroda PSBiH.

Iz reda hrvatskog naroda za zamjenika je izabran Dragan Čović sa 9 glasovaza, protiv tri i tri suzdržana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!