Čampara: Svaki pokušaj secesije neminovno vodi u rat

Vijesti 23. apr 202316:54 0 komentara
F.Z./N1

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine i delegat Naroda i pravde u Domu naroda FBiH Aljoša Čampara reagovao je na izjave predsjednika Republike Srpske u Donjoj Gradini.

Čampara smatra da Dodik mora znati da su snage sigurnosti u Bosni i Hercegovini, ali međunarodni faktori spremni odgovoriti na svako narušavanje ustavnog-pravnog sistema naše zemlje.

Dodaje da Oružane snage BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalna uprava policije, uprave policije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, EUFOR i NATO imaju dovoljno kapaciteta da osujete bilo kakve pokušaja nasrtanja na teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

“Nadam se da je Milorad Dodik svjestan kako se nećemo libiti iskoristiti sve sigurnosne kapacitete ukoliko krenete putem narušavanja mira jer svaki pokušaj secesije neminovno vodi u rat”, kazao je Čampara.

Dodik prijeti “ujedinjenjem RS i Srbije”: Mi smo jedan narod, bićemo i država

Ističe da takvi jednostrani potezi najveću štetu bi nanijeli pripadnicima srpskog naroda u Bosni i Hercegovini jer ovo nije 1992. godina kada su Bošnjaci imali samo srce i ljubav prema domovini.

“Uvjeren sam kako neće doći do narušavanja mira u Bosni i Hercegovini, te pozivam lidere političkih stranaka da svoju energiju usmjere ka jačanju ekonomije i poboljšanju života građana BiH umjesto podizanja nacionalnih tenzija i unošenja nemira među narodima u BiH”, kazao je.

Čampara je pozvao i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da se jasno distancira od izjava Dodika.

“Znamo mi Vučiću šta bude kada ‘Srbinu dozlogrdi‘, Vama svako malo ‘dozlogrdi’. Znamo mi šta to znači jer zadnji put kada ste umislili da je ‘Srbinu dozlogrdilo’ počinjen je genocid nad Bošnjacima”, kazao je.

Čampara kaže da je strašno i pomisliti da neko, a posebno predsjednik jedne države koja teži EU, šalje poruke koje bi se mogle shvatiti kao prijetnja novim zločinima.

“Dakle, graditi državu za bolje sutra svih nas, graditi dobrosusjedske odnose, neka to bude naš imperativ. U suprotnom nek je i vama jasno, nikad više Bošnjak neće biti nespreman”, ističe Čampara.

Na izjava Dodika reagovali su i Elmedin Konaković, Željko KomšićAdil Osmanović i Denis Bećirović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!