Čeka se odluka Ustavnog suda BiH o Hidroelektrani Buk Bijela

Vijesti 15. jul 202119:40 > 19:43 2 komentara

Dvodnevnu sjednicu započeo je i Ustavni sud BiH, a očekuje se odluka, između ostalog o prizivima državnih parlamentaraca o koncesijama za Hidroelektranu Buk Bijela. Riječ je o prizivu 24 zastupnika državnog parlamenta.

Parlamentarci su se Ustavnom sudu obratili još u decembru prošle godine zbog, kako su istakli, kršenja suvereniteta Bosne i Hercegovine. Zatražili su očitovanje suda o odluci Vlade RS o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija za izgradnju i korišćenje hidroelektrana na rijeci Drini, u opština Foča. Jedan od potpisnika bio je Adil Osmanović.

Unatoč apelaciji, ali i jasnom stavu pravobranilaštva da država nije mogla biti zaobiđena, sredinom maja ove godine u Foči je položen kamen temeljac za izgradnju Hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini.

Za premijerku Srbije nema ništa sporno u izgradnji hidrocentrale Buk Bijela, jer kako kaže pravnici su sve pregledali, koncesije su i ranije dodjeljivane i nikada nije postojao problem. Premijer entieta RS jos je direktniji, to je teritorij RS, BiH nema ništa s tim.

Opširnije u prilogu reporterke N1 Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare