Čelebić: Da li su 384 KM dovoljne za mjesec dana života osobe sa invaliditetom?

Vijesti 09. maj 202312:18 0 komentara

Unija osoba i organizacija osoba sa Invaliditetom FBiH, na platou ispred Vlade Federacije BiH organizuje protest danas u 15h. Pozvali su osobe sa invaliditetom, djecu sa poteškoćama u razvoju, njihove roditelje, rodbinu, prijatelje i sve građane koji žele podržati borbu, ove, kako kažu, obespravljene populacije iz svih krajeva Federacije BiH. Poručuju da su spremni i odlučni konačno reći "Moje pravo!"

Očekuje se dolazak osoba sa invaliditetom iz osam kantona u FBiH.

Edo Čelebić, član Unije osoba i organizacije osoba sa invaliditetom, smatra da su osobe sa invaliditetom u BiH na dnu društvene ljestvice. Nivo ostvarivanja ljudskih prava je, kako navodi, veoma nizak, počevši od arhitektonskih barijera, pa sve do zdravstvene zaštite, obrazovanja i mogućnosti zapošljavanja.

Izdvajanjima države odnosno vlasti FBiH za ovu populaciju, takođe nisu zadovoljni, kaže Čelebić, govoreći u ime ove populacije. Od 2009. godine iznos sredstava koji su i najteži invalidi, stopostotni invalidi 1. kategorije primali je 384 KM, sa ortopedskim pomagalom to dođe, kako navodi oko 404 KM:

“To su sredstva koja su namjenjena za njegu i pomoć drugog lica, dakle za nekog ko će licu sa invaliditetom pomoći da obavlja osnovne funkcije u toku dana. Pitamo, koga možete naći za taj iznos da mjesec dana bude vaš asistent?”

Nemamo zakon o personalnoj asistenciji, nemamo čak ni šifru rada za nekog ko bi mogao da bude personalni asistent nego se to vodi kao medicinski tehničar i tome sl. a mnogo je ljudi kojima su oni potrebni, možda najpotrebniji recimo paraplegičarima.”

Brojni su primeri diskriminacije, smatra Čelebić, ističući da je ova populacija na dnu društvene ljestvice, ispod penzionera i svih drugih.

I prošle godine su organizovali proteste ispred zgrade Vlade FBiH. U međuvremenu svojena je izmjena zakona u federalnom Parlamentu koja predviđa da će se odmrznuti iznos osnovice za obračun invalidnine i tuđe njege i pomoći, tako da je bar na taj način počelo ispravljanje nepravde. Invalidnina i tuđa njega i pomoć bi trebala da bude uvećana za 70%.

“To i dalje nije ništa jer mi ne govorimo o jednakim mogućnostima i izjednačavanju prava svih osoba sa invaliditetom, jer neratni invalidi su tu u podređenom položaju. Ni međunarodne konvencije niti bilo koji zakoni ne prepoznaju uzrok nasatanka invaliditeta već invaliditet kao takav i potrebno je da bude socijalna kategorija a ne samo zdravstvena katregorija. Promijenilo se i to da je održana sjednica Parlamenta 15.3. na kojoj je Nacrt zakona o jedninstvenim načelima i okviru materijalne podrške osobama sa invaliditetom upućen na Javnu raspravu i da je usvojen zaključak prema kome Vlada FBiH se obavezuje da hitno studpi u pregovore sa unijom osoba i organizacija sa invaliditetom o izmjenama Nacrta tog zakona”, navodi Čelebić.

Očekuju hitan poziv Vlade na te pregovore. To je sistemski zakon zakon koji je vrlo važan za osobe sa invaliditetom gdje treba biti razgovarano o povratku u pravo osoba sa 40% do 80 posto invaliditeta, koja su izbačena iz prava 2009. godine. Takođe, razgovaraće i o kategorizaciji osoba sa invaliditetom, prije svega govorimo o djeci sa poteškoćama u razvoju, koje su prema ovom nacrtu, kako ističe Čelebić, automatski nekako svrstane u drugu kategoriju. Kaže da brojne stvari treba promijeniti u tom zakonu.

“Ne postoji ni teopretska mogućnost da bih sina smjestio u Pazarić”

“Protesti su najavljeni polovinom marta, u međuvremenu su se pojavile i nove informacije o stanju u Zavodu Pazarić, tražimo smjenu rukovodstva, jer velika je uznemirenost među roditeljima djece čija bi djeca jednog dana eventualno morala u Pazarić. Ne postoji teoretska mogućnost da bih ja svog sina čak i da moram uputio u jednu takvu ustanovu pod ovim okolnostima”, kaže Čelebić.

Traže osnivanje Ureda pravobranioca za osobe i djecu sa invaliditetom, isplatu jednokratne pomoći, traže da se izmjene zakoni koji su loši, kao što je Zakon o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom, Zakon roditelj njegovatelj koji ima ogromne probleme u primjeni i koji je neusaglašen sa nekim drugim zakonima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!