Čije “ruke” stranka Za nove generacije očekuje za Zlatka Miletića?

Vijesti 24. jan 202318:41 1 komentar
N1

U petak 27. januara delegati Doma naroda Parlamenta FBiH glasat će za državne delegate. Osmorka u Klubu Hrvata ima dvije liste, onu SDP-a sa Jugoslavom Brdarom i Za nove generacije sa Zlatkom Miletićem. Dvije liste - četiri ruke. Delegat Osmorke u Klubu Hrvata Doma naroda PSFBiH Damir Marjanović objasnio je za N1 zbog čega Osmorka nema jednog kandidata, da li ovim čine uslugu HDZ-u te da li je tačno da su "izlobirali ruke" za Zlatka Miletića.

“Nismo došli do momenta dogovora za zajedničkog kandidata. SDP je kandidovao Brdara, a mi Miletića. To smo i najavili da ćemo uraditi jer želimo da kandidujemo tamo gdje možemo najbolje i najjače. Miletić je bio četiri godine u Domu naroda, za njega je glasalo 11.000 glasača i razumiju  šta je radio. U Osmorci vlada velika doza demokratije pa čak i kada neke stvari ne dođu do cilja kako smo mislili. Razumijemo i za imenovanje Vijeća ministara isto kao što smo rekli da ćemo ostati dio Osmorke i podržavati svaku dobru ideju i isto tako je shvaćeno da mi imamo pravo da kandidujemo. Na Federalnom nivou Osmorka čvrsta i jaka”, rekao je Marjanović u Danu uživo.

Zbog čega će Konaković biti dobar ministar vanjskih poslova BiH?

Kada su u pitanju kadrovska rješenja, Marjanović je kazao kako smatra da će Edin Forto biti solidan ministar. Na pitanje da li je on i najjači kandidat Osmorke za tu poziciju, odgovorio je: “Mislim da se o tome moglo razgovarati”.

Za Elmedina Konakovića kazao je kako misli da će biti dobar ministar vanjskih poslova.

“Nije samo fakultetsko obrazovanje da predodredi da li ste za nešto ili ne. Pokazao kao dobar diplomata u ovim pregovorima, solidno govori engleski jezik, solidno razumije diplomatiju, proeuropski je Bosanaca i Hercegovac – Bošnjak…”, rekao je Marjanović.

Ko će glasati za Miletića?

Smatra da sa dvije liste nisu pomogli HDZ-u.

“HDZ i HDZ 1990 najavljuju da će imati svoje kandidate. Mi imam svoga kandidata i očekujemo da će patriotske snage podržati Miletića. Da smo imali zajedničku listu vjerovatno bi kadrovska rješenja u Vijeću ministara bila drugačija”, rekao je Marjanović i dodao kako “HDZ nije ništa tražio”.

Naveo je i kako nisu istinite informacije da su “izlobirali ruku” Berine Fejzić za Miletića.

“Berinu Fejzić sam upoznao na zadnjo sjednici Doma naroda i stajali svega dvije minute. Nije bilo prilike da je izlobiram. Računamo na ruke onih koji će shvatiti da je patriotizam Zlatka Miletića postratni i šta je radio protekle četiri godine sasvim dovoljno i da podignu tri ruke. Računamo na minimalan broj glasova da bude izabran u Dom naroda”, kazao je.

Za špekulacije da je Miletić iznosivši sve o Osmorci, to radio s ciljem da ih ucijeni za svoju poziciju u Domu naroda, kazao je kako se jedna stvar tu ne uklapa.

“To se obično povezuje s borbom za fotelje. Problem je što Miletić ima jako udobnu fotelju u Zastupničkom domu”, kazao je Marjanović.

Optimista o saradnji Osmorke s Dodikom

Opoziciju je podsjetio kako su u prošlom mandatu HDZ i SNSD imali po četiri delegata.

Za sastav budućeg Vijeća ministara BiH kazao je kako “nije najbolje što je zemlja mogla dobiti, ali da je solidan kompromis za našu zemlju u ovom trenutku”.

Kazao je i kako je siguran da će Osmorka pregovarati s Miloradom Dodikom o bosanskom jeziku te da je optimista kada je riječ o ovom problemu.

“Postoje neke naznake”, dodao je te kazao kako je Dodik izjavio i da će se problem s priznavanjem diploma iz BiH riješiti.

Na pitanje zbog čega još nije formirana Vlada Kantona Sarajevo, odgovorio je: “Imam osjećaj da se zbog sistema spojenih posuda htjelo iznivelisati da se desi u isto vrijeme – formiranje vlasti na državnom, federalnom i kantonalnom, ali desio se taj problema na federalnom nivou. Nadam se da će se sada to ubrzati. Dogovor će da se neće čekati”.

Za premijera KS volio bi da ostane aktuelni Edin Forto.

“Započelo se nešto u četiri godine i u naredne četiri se može završiti. Mislim da bi najbolje bilo da to završi čovjek koji je to i započeo”, kazao je Marjanović.

Na kraju je kazao kako nije siguran da će doći do povećanja plata onima s najvećim primanjima u KS te najavio mogućnost inicijative da svi delegati u KS prihvate smanjenje plate od 30 posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare