Cijene namirnica i usluga sve veće: “Ne živimo nikako, patimo se iz dana u dan”

N1

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, ovog mjeseca, u odnosu na prethodni, u prosjeku su veće za 2,3 odsto, dok su za oko četiri odsto veće u odnosu na isti prošlogodišnji period. Najveći godišnji rast cijena u ovom mjesecu zabilježen je u odjeljku prevoz, zatim kod hrane i bezalkoholnih pića. A prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u oktobru ove godine iznosila je 1.027 КM.

“Svjedoci smo da cijene i u RS i u okruženju imaju blagu tendenciju rasta. To je nešto što se dešava u cijeloj Evropi i naša regija, pa samim tim i RS ne može biti izolovana od ovog kretanja”, rekao je Darko Milunović, direktor Zavoda za statistiku RS.

Građanima, međutim, statistika ne znači mnogo. Nije im potreban kalkulator da bi izračunali kako preživjeti do narednog mjeseca.

U međuvremenu, vode se maratonski pregovori oko povećanja plata u Republici Srpskoj. Premijer Radovan Višković rekao je da je planirano da se Vlada u budžetu za narednu godinu odrekne oko 80 miliona KM koji bi bili usmjereni za povećanje zarada radnicima u Republici Srpskoj. Savez sindikata ima spremnu računicu o tome za koliko bi trebalo povećati plate radnicima koju su predočili predstavnicima Vlade, dok poslodavci poručuju da su najavljena povećanja realna i mogu rasti iznad već dogovorenog, samo na teret republičke kase.

“Ono što mogu sa sigurnošću reći da će i najviše, u odnosu na sve druge plate biti povećana najniža plata, a koji iznos, još uvijek razgovaramo o tome i do 6. decembra moramo postići dogovor”, rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Da će ovakvim tempom inflacija naredne godine “pojesti” jednu do dvije plate građana u Republici Srpskoj, smatra i potpredsjednik SDS-a Milan Radović.

“Ja kažem da je ovo dobar prvi korak Vlade, ali to nije dovoljno. Pogledajte rast cijena. Ono što je fokus naše ekonomske politike je rast plata u privatnom sektoru”, rekao je Radović.

N1

Zavod za statistiku Republike Srpske objavio je, nešto ranije i zabrinjavajući podatak prema kojem je skoro izjednačen broj zaposlenih radnika s brojem penzionera, a još zabrinjavajuće je što se taj negativni trend nastavlja iz godine u godinu, te se procjenjuje se da će najkasnije za pet godina broj penzionera nadmašiti broj radnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare