Čolpa upozorio: Napad na OHR opasan, ruski interes je da se posvađamo s EU i SAD

Vijesti 19. jul 202218:51 1 komentar
N1

"U Sarajevu se razvijaju Dodikovi politički blizanci koji poput Dodika stvaraju negativnu atmosferu protiv SAD i EU. Zaista je zabrinjavajuće kako se u dijelu bosanskohercegovačke javnosti uspješno kreira jedan opasan narativ o neprijateljstvu međunarodne zajednice predvođenom SAD i EU prema BiH i Bošnjacima prevashodno", kazao je danas u saopćenju zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa.

Globalna politička kretanja otvorila su, navodi dalje, historijsku šansu da ponudimo državotvornu platformu za sve koji BiH osjećaju svojom, bili Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili Bosanci i Hercegovci. Međutim, smatra, od toga nema ništa dok se emocije stradanja 90-tih stavljaju u funkciju aktuelnog političkog trenutka.

“To rade upravo ovi koji se navodno bore za državu. Naša teška iskustva koriste za obračun sa Zapadom. Takva politika ne donosi niti će donijeti rezultat, jer u vremenima globalne zdravstvene, ekonomske, energetske i prehrambene krize treba djelovati glasom smirenosti i razuma”, navodi Čolpa, dodajući:

“Imperativ proruske struje u Bosni i Hercegovini je da narušimo prijateljstvo sa SAD i EU i da Zapad odustane od nas, zato je histerija političkih aktera iz Sarajeva protiv OHR veoma opasna. Ako se zaista dogodi da zapadni partneri odustanu od Bosne i Hercegovine, horor scenario nije isključen”.

Podsjećamo, visoki predstavnik BiH razmatra mogućnost nametanja izmjena Izbornog zakona po želji HDZ-a.
On je danas o ovoj temi obavio konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare