Čović oštar govor posvetio bivšem partneru SDA: U teškoj ste zabludi!

Vijesti 16. feb 202313:44 2 komentara
F.Z./N1

Lider HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine imao je duži govor nakon biranja rukovodstva ovog doma u kojem je kritikovao svog bivšeg koalicionog partnera SDA bez da mu je spomenuo ime. Poručio im je da su u "teškoj zabludi" i da su imali "bezbroj prilika" da poprave stanje u BiH.

Čović je naveo kako je “sa zanimanjem slušao izlaganje svojih kolega s kojima su bistrili politiku u BiH posljednjih 20 godina u pokušaju da BiH usmjere u jedno normalno ekonomsko-socijalno stabiliziranje, da naprave pravnu državu, otvore do kraja euroatlantske integracije”.

“Do kraja poštujemo legitimitet i legitimni izbor predstavnika konstitutivnih naroda gdje Ustav vrlo direktno definira zaštitu kolektivnih prava konstitutivnih naroda BiH – Predsjedništvo BiH i domova naroda. Kada je u pitanju ovaj dom, zanimljivo je da ste prvim glasanjem koje ste napravili pokazali da ne uvažavate volju konstitutivnih naroda i glasali protiv volje predstavnika Kluba srpskog naroda, kasnije vrlo jasno kazali kada je u pitanju Klub hrvatskog naroda. Vrednija je stvar uvažavati drugo i drugačijeg u BiH što se vi ponekad trudite kazati ili pokušali osporiti kolegi Ademoviću”, rekao je Čović.

“Mostarski sporazum i blokade FBiH”

Podsjetio ih je da je “s njihovim predstavnicima njihove politike potpisao Sporazum u Mostaru” gdje se, kako ističe, navodi “da će osigurati legitimno predstavljanje u domovima naroda i Predsjedništvu”.

“Vi to potpišete i nakon godinu dana uvjeravate čitav svijet kako ste to mislili malo iz šale. Potpisali s predstavnicima pet institucija međunarodne zajednice – američke, birtanske, evropske, OHR-a i OSCE-a, kao svjedoci potpisanih sporazuma i onoga za Mostar i onoga što se tiče Izbornog zakona. Izazivajući danas kako je dobro da se ovdje nešto desi i da javnost vidi kako mi to radimo, bezuspješno radite 20 i nešto godina. Vi, koji ste to danas zazvali bez obzira kakva vam je uloga bila. Pokušali ste u četiri navrata izabrati hrvatskog člana Predsjedništva i duboko vjerujete da ste nešto dobro napravili za BiH. Okrenimo se oko sebe i vidimo šta smo napravili. Jeste li vi blokirali Vladu FBiH četiri godine i Vladu HNK ili neko drugi? Morat ćete poštovati zakone i Ustav ove zemlje i kada vam se ne sviđaju”, rekao je Čović.

Burno u Domu naroda PS BiH zbog izbora zamjenika: Džaferović vs Ademović

“Imali ste bezbroj prilika”

Zamolio ih je da daju svoj doprinos da zakonodavna i izvršna vlast rade u punom kapacitetu.

“Želio bih da ovaj novi saziv i Vijeće ministara radi potpuno drugačije nego u prethodne četiri godine. Ne zazivajte da je došlo neko novo vrijeme, vi ste ga otpočeli prije 20 godina. Shvatite da je vrijeme za promjene. Ovo je moja domovina, upravo onakva kakva je definirana u Ustavu i Ankesu IV. To je BiH koju želim graditi, da napravimo napredak za mlade koji dolaze. U teškoj ste zabludi vi koji zazivate novi početak. Imali ste bezbroj prilika”, poručio je Čović.

Replicirao je Šefik Džaferović koji je, između ostalog, kazao kako “SDA nikada nije niti će biti opozicija državi BiH” te da će podržati “sve ono što je dobro za BiH i njene građane”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare