Cvijanović ne ide na Samit Vijeća Evrope, ne želi “ismijavati međunarodno pravo”

Vijesti 15. maj 202318:01
N1

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da ne ide na Samit Vijeća Evrope u Rejkjavik 16. i 17. maja, jer će to, kako je navela, biti još jedno ismijavanje međunarodnog prava.

“U BiH smo se toga previše nagledali”, rekla je Cvijanović agenciji Srna.

Ona je navela da se drugačije ne može objasniti da se u finalnoj deklaraciji samita poziva na poštovanje teritorijalnog integriteta samo pojedinih, a ne svih članica Vijeća Evrope, “što je bio sasvim opravdan i razuman prijedlog Srbije”.

“Predloženi tekst obiluje proizvoljnim i nedosljednim političkim kvalifikacijama, kao i stavovima koji izlaze izvan okvira djelovanja Vijeća Evrope”, kazala je Cvijanović.

Prema njenim riječima, Bosna i Hercegovina kao postkonfliktna zajednica treba da ostane neutralna o pitanju bilo kojeg oružanog sukoba, ne stajući ni uz jednu zaraćenu stranu.

“Kabinet ‘srpskog’ člana Predsedništva BiH dao je negativno mišljenje o uspostavljanju Registra o pričinjenoj materijalnoj šteti u ukrajinskom konfliktu, a što se tiče finalne deklaracije samita i za nju je predložen negativan stav”, ocijenila je Cvijanović.

Dodala je da predstavnik BiH na sjednici Komiteta ministara Vijeća Evrope nije izrazio eksplicitan negativan stav u vezi sa usvajanjem predložene finalne deklaracije samita, ističući da “njegovo djelovanje ne odražava zvaničan stav BiH o tom pitanju”.

Cvijanović je zaključila da u takvim okolnostima ne želi da učestvuje u radu samita niti da na taj način daje legitimitet stavovima sa kojima nije saglasna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad