Da li će HDZ, SDP i SDA činiti novu Vladu HNK?

Vijesti 15. sep 202320:10 1 komentar
FENA /Emanuel Soca

I dalje je nejasno koje će političke stranke ući u zvanične pregovore oko formiranja nove vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon što je otkazan sastanak u formatu HDZ BiH, SDP i SDA. Umjesto zajedničkog, predstavnici ove tri stranke održali su bilateralne susrete na kojima su razgovarali o formiranju Vlade koju bi činile HDZ, SDP i SDA, koji zajedno imaju 21 ruku u Skupštini HNK.

Do zajedničkih pregovora danas nije došlo jer su sastanak otkazali predstavnici SDP-a koji tvrde da se za takvo nešto nisu stekli uvjeti.

“Današnji sastanak, tj. ovaj sastanak na koji smo dobili poziv je otkazan iz razloga što nismo imali ni jasnu naznaku da će biti održan sastanak u takvoj formi. I ja sam na neki način saznao to iz medija. Nisu se stekli uvjeti za takav sastanak gdje bi mi razgovarali kao tri neka partnera. Ne znam o čemu zaista, vjerovatno kao neka moguća većina. Međutim, mi nemamo takve odluke ni unutarpartijske, nemamo ni dogovor unutar stranaka da se takvo šta može desiti . Mi smo tražili da pojedinačno sjednemo, jer još jednom ponavljam – nemamo uvjete za takav vid sastanka”, kazao je Ismet Lulić, predsjednik KO SDP HNK.

Sastanak predstavnika HDZ BiH i SDA koji je održan nakon sastanka HDZ BiH s predstavnicina SDP-a završen je bez konkretnih zaključaka. No, optimizma ne manjka.

“Ono što mogu kazati je to da je proces ponovno započeo, da je vrlo solidan stepen usaglašenih stvari i da će on ovih narednih dana biti nastavljen u smislu postizanja jedne i programske i matematičke definicije za formiranje nove vlade”, poručio je Edin Mušić, predsjednik KO SDA HNK.

Optimističan je i novoizabrani predsjednik Kantonalnog odbora HDZ BiH u HNK Ludvig Letica koji smatra kako će priča oko formiranja nove vlade u ovom kantonu u dogledno vrijeme biti završena.

“Svi znate da imamo situaciju u županiji da nam treba dvotrećinska većina i evo vjerujem da smo na tragu da će se preko vikenda isfinalizirati konačno i završiti ova trakavica koja dugo traje”, kazao je Letica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare