Da li će slučaj Ministarstva pravde zbog Ustavnog suda završiti u tužilaštvu?

Vijesti 19. feb 202114:37 0 komentara
N1

Iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine danas nisu mogli konkretnije komentarisati postupanje Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine koje je odbilo upis u Registar pravnih osoba Akademiju nauka i umjetnosti države Bosne i Hercegovine (ANU BiH), ne obazirući se na oduku Ustavnog suda po kojoj to treba izvršiti.

Registrar Ustavnog suda, Zvonko Mijan za N1 je pojasnio da se radi o odluci u kojoj je Ustavni sud BiH dao nalog Ministarstvu za određeno postupanje, a to spada u praćenje izvršenja odluka od strane Ustavnog suda, što ova institucija radi dva puta godišnje .

Mijan je kazao da je u prošlom mjesecu razmatran posljednji izvještaj o izvršenju odluka, koji nije obuhvatio ovu odluku, tako da će po planu sljedeće izvještaj biti razmatran u junu ili julu.

U svakom slučaju Ministarstvo je bilo dužno da u ostavljenom roku obavijesti Ustavni sud o postupanju . Ustavni sud će i kod zaključivanja je li odluka izvršena ili nije provesti također postupak i donijeti svoj zaključak , tako da ja u ovom momentu ne mogu komentarisati razloge iz tog pisma koji navodite Ministarstva pravde je li odluka izvršena ili nije.‘- rekao je za N1 registrar Ustavnog suda BiH.

N1 je dalje tražio odgovor, šta se poduzima, ako postoji bilo kakav slučaj da se ne postupi po odluci državnog Ustavnog suda ?

Principijelno, ukoliko subjekt koji je trebalo da izvrši odluku Ustavnog suda kasni sa izvršenjem odluke, ne obavijesti Ustavni sud o preduzetim mjerama ili kasni sa obavještavanjem Ustavnog suda o preduzetim mjerama, Ustavni sud donosi posebno rješenje kojim utvrđuje da odluka nije izvršena i dostavlja ga Federalnom tužilaštvu na eventualno daljni postupak.’- odgovorio nam je registrar državnog Ustavnog suda Zvonko Mijan.

Podsjetimo, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine saopštilo je za N1 da je ‘ donijelo Rješenje, kojim je odbijen zahtjev Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, za upis u Registar pravnih osoba Bosne i Hercegovine. Razlozi za odbijanje podnositelja zahtjeva su navedeni u predmetnom rješenju, čiji primjerak možete zatražiti pismenim zahtjevom za slobodu pristupa informacijama.“

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!