Da li je novinar prekršio novinarski kodeks i odredbe krivičnog zakona u BiH?

Vijesti 09. nov 202119:55 > 10. nov 2021 09:57 3 komentara
N1/ Tanjug

Snimatelj/novinar Tanjuga, Marko Ivas u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željke Komšića, u Sarajevu ostao je danas nezavršenog posla. Negirao je genocid. Potom ga je predsjedavajući Komšić prekinuo. Tu je pokušaj intervjua završen.

Novinar (ni)je postavljao pitanja, što je, u knjigama bar tako piše, posao novinara. Iznosio je vlastito mišljenje, koje nije zasnovano na činjenicama, što u knjigama novinarstva ne piše.

Tokom intervjua novinar Tanjuga je prvo rekao kako se neće složiti sa konstatacijom da je bio genocid, a potom da njegov stav nije bitan.

VEZANA VIJEST

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić je kazao da je bitan stav i upitao ga je zašto se ne slaže.

“Da je strašan zločin počinjen?”, rekao je novinar Tanjuga.

To je genocid. Tako piše u presudama Međunarodnog suda. Genocid, nije strašan zločin. Strašni zločini su neki drugi”, istakao je predsjedavajući Komšić.

“To je vaš stav”, dodao je novinar.

To nije moj stav. Tako piše u presudama”, zaključio je Željko Komšić.

“Sa čime ste saglasni?”, pitao je novinar. Na šta mu je Komšić odgovorio protupitanjem: “A vi niste?”

“Ja nisam saglasan s tim”, kazao je novinar Tanjuga.

I tu je intervju prekinut. Komšić je novinaru Tanjuga nakon te novinarske konstatacije rekao da će onda morati uraditi intervju s nekim drugim.

Novinar, koji nije baratao činjenicama, već vlastitim komentarom i mišljenjem, ostao je bez željenog intervjua. Bar sa trenutno prvim čovjekom države BiH.

E tu dolazimo i do kršenja Krivičnog zakona o negiranju genocida, čije je dopune nametnuo na svom odlasku bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Njima se zabranjuje i kažnjava negiranje gonocida.

Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a to bude usmjereno protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao podstaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina“, navodi se u dopunama Krivičnog zakona.

Da li je prema navedenom u ovom Krivičnom zakonu, koji je odavno na snazi, dolaskom novog visokog predstavnika – novinar zakon prekršio ?

Da li je prekršio i novinarski kodeks- u kojem se, između ostalog navodi:

Novinar kao i svaki građanin ima pravo na svoje političko i drugo opredjeljenje i angažovanje, u svom djelovanju on poštuje profesionalnu distancu prema aktualnim zbivanjima, što je jedan od uslova za objektivno, profesionalno izvještavanje o događajima. Novinar je obavezan iznositi istinitu, uravnoteženu i provjerenu informaciju“?.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare