Dan uživo: Nova sedmica i novo produbljivanje krize

Vijesti 15. apr 202412:57 0 komentara
N1

Nova radna sedmica sa sobom, po svemu sudeći, donosi produbljenje aktuelne političke krize. Dok se čeka predstojeća sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i ishod glasanja o Rezoluciji o Srebrenici, čeka se i sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, ali i najavljeni miting u Banjaluci koji će prethoditi odlučivanju u UN-u.

Uoči svih događaja, vladajuća koalicija u Republici Srpskoj još jednom se okuplja u Banjaluci. U Danu uživo, donosimo detalje sa konferencije za medije. U vrijeme pogoršanja odnosa, lokalni i regionalni lideri srešće se na Sajmu privrede u Mostaru, gradu u koji večeras stiže i srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Tim povodom uživo smo i u Gradu na Neretvi.

Upravo Vučić najavljuje kako će najdominantnije svjetske sile lobirati za rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama čemu će se, kaže, Srbija suprotstaviti snažnije nego što misle. Šta stoji iza ideje o usvajanju rezolucije, u kojoj mjeri bi ona mogla zakomplikovati odnose u regionu, prevashodno među političkim predstavnicima Srba i Bošnjaka i koliko je (ne)izvijesno njeno usvajanje pitamo političkog analitičara iz Berlina Bodu Webera.

Proteklog vikenda Stranka za Bosnu i Hercegovinu obilježila je 28. godina postojanja uz ideju da se vrati u vlast na državnom nivou. Kako, uz ostalo pitamo generalnog sekretara i delegata SBiH-a u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Džemala Smajića, sa kojima razgovaramo i o razlozima zbog kojih ova stranka nije prisustvovala okupljanju političkih predstavnika Bošnjaka iz regiona koje je održano u petak u Sarajevu.

U Bosni i Hercegovini ponovo vladaju političke tenzije. Krize se prepliću jedna za drugom, pa je tako ona oko Izbornog zakona gotovo zaboravljena i potisnuta različtim reakcijama zbog najavljene rezolucije o Srebrenici pred Ujedinjenim nacijama. Da li će u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržati usvajanje Izvještaja međunarodne komisije o Srebrenici i hoće li na skup “Srpska te zove” koji je Milorad Dodik najavio za četvrtak, neka su od pitanja za lidera Liste za pravdu i red Nebojšu Vukanovića.

Ovo je samo dio sadržaja koji vas očekuju u novom izdanju emisije koja počinje u 16:15. Vaš domaćin danas je Mladen Vujinović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!