Dan uživo: Ofanziva na Ujedinjene nacije

Vijesti 17. apr 202412:33 0 komentara
N1

U izdanju emisije Dan uživo za srijedu gledajte:

Iz debelog plusa i praktično ljetnjih vrelina u samo nekoliko sati našli smo se u zimskim uslovima, iako je sredina proljeća. (Ne)očekivani snijeg pravi probleme širom Bosne i Hercegovine. Temperaturni rolerkoster uz padavine zadaje glavobolje i vozačima i poljoprivrednicima. U Danu uživo pratimo stanje na terenu i izvještavamo o problemima uzrokovanim vremenskim nepogodama.

Čini se da iznenadno zahlađenje pogoduje biračima u Hrvatskoj. Zemlja bira 11. saziv Sabora, a već dva dana glasaju i birači u Bosni i Hercegovini. U kojoj mjeri je izborna trka neizvijesna, ko bi mogao formirati novu hrvatsku Vladu i kakve posljedice bi izborni rezultati mogli imati po Bosnu i Hercegovinu pitamo istoričara, publicistu i kolumnistu iz Mostara Dragana Markovinu.

Vlast u Banjaluci uveliko se priprema za sutrašnji dan. Narodna skupština Republike Srpske razmatraće Izvješaj međunarodne komisije o Srebrenici, Izborni zakon kojim se “protjeruje” CIK, ali i zakonska rješenja koja predviđaju legalizaciju isplate plate u koverti. Nekada ljuti politički protivnik Milorada Dodika sada kaže – sutra će u Banjaluci biti pokazano jedinstvo. Naš gost je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Iz Njujorka se čeka vijest o epilogu zatvorenog sastanaka u Ujedinjenim nacijama na kojem će biti predstavljen Nacrt rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Istovremeno, Srbija snažno lobira protiv rezolucije. U kojoj mjeri će ovo pitanje dodatno podijeliti već podijeljene političke predstavnike Srba i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i kako bi se sve moglo odraziti na stabilnost vladajuće koalicije na državnom nivou pitamo Aljošu Čamparu, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i člana Predsjedništva NiP-a.

Tokom dva sata emisije donosimo i pregled ostalih aktuelnosti u zemlji i svijetu. Sa vama smo i danas od 16:15. Vaš domaćin je Mladen Vujinović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!