“Danas je beskrajno tužan dan – nije istina da vrijeme liječi rane”

Vijesti 05. feb 202411:36 1 komentar

Trideseta je godišnjica masakra na sarajevskoj pijaci Markale. Na današnji dan 1994. godine u eksploziji minobacačke granate ispaljene s položaja tadašnje vojske Republike Srpske ubijeno je 68 ljudi, a 144 osobe su lakše i teže ranjene.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva poručuje – ovaj dan vraća u period devedesetih, kada su građani Sarajeva proživljavali pakao.

“I ja i roditelji koje pradstavljam već 30 godina nosimo rane zbog gubitka najdražih bića. Ne postoji ništa što ih može zaliječiti. Postoji stara poslovica da vrijeme liječi sve. U našem slučaju to nije istina. Može ih samo ublažiti istina i pravda. Istinu smo utvrdili u značajnom obimu, ali izostala je pravda”, naveo je Grabovica podsjećajući da još nijedna optužnica nije podignuta za stravične zločine koji uključuju i ubistva sarajevske djece.

Dodaje kako bi volio da kultura sjećanja bude dignuta na primjereniji nivo.

“Nije dovoljno ovo što se čini. U osnovnim i srednjim školama nema ovoga dijela historije”, napomenuo je.

Osvrnuo se, stoga, i na izostanak empatije i negiranje zločina.

Mnoge žrtve su bile spremne, poslije svega što se dogodilo, da na neki način i oproste, da bi ova država dobila neke nove, dobre okolnosti za nove generacije. Ali to je izostalo, jer su spremni da negiraju i zločin na Markalama, a brojne su ekspertize utvrdile da nema nikakve dileme o tome odakle je granata ispaljena. U takvim okolnostima nema oproštaja. Mi nismo spremni da mrzimo, ali vrijeme je da se oni koji su činili zločine budu kažnjeni, te da se država riješi onih koji su možda ponovo spremni činiti ono što su činili devedesetih”, stava je Grabovica.

Polaganje cvijeća na pijaci Markale danas će se obaviti u 12 sati, a komemorativna sjednica uslijedit će pola sata kasnije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare