Danas sjednica Predstavničkog doma: Hoće li vlast u FBiH imati dovoljno ruku za izbor Marina Vukoje u Ustavni sud BiH

Vijesti 28. maj 202407:24 0 komentara
F.Z./N1

Za danas je sa početkom u 11:00 sati zakazana sjednica Predstavničkog dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će se glasati o imenovanju Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, Vukoju je Komisija za izbor i imenovanja Parlamenta FBiH službeno 21. maja predložila na ovo upražnjeno mjesto te odllučila da će on biti jedini kandidat.

Važno je istaći da je posljednja sjednica Komisije za izbor i imenovanje podigla mnogo prašine te da je prijedlog Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH podijelila mišljenja stranaka.

Tako su iz opozicije optužili Trojku za izdajnički čin, pa su iz SDA i DF-a poručili da će se glasanjem ući u kršenje Ustava BiH.

Mnogi su zamjerili SDP-u i Našoj stranci rekavši da su išli na ruku HDZ-u, a predsjednik ove stranke Dragan Čović jučer je na press konferenciji i potvrdio da će danas biti imenovanje.

Također, opozicija već mjesecima tvrdi kako je riječ i političkom izboru te da struka nije ta koja je njega birala i bodovala.

Inače, Komisiju za izbor i imenovanja PFBiH čine: Mladen Bošković (HDZ), Aner Žuljević (SDP), Goran Opsenica (HDZ BIH-HNS), Senad Subašić (SDP), Dajana Frljić (HDZ BIH-HNS), Irfan Durić (NES), Elzina Pirić (PDA), Dragan Mioković (Naša stranka), Rasim, Smajlović (Povjerenje, NIP, SPU), Eldar Čomor (SDA) i Petar Galić (HNP).

Predstavnički dom Parlamenta FBiH broji 98 članova, a za potrebnu većinu glasova o imenovanju Vukoje je potrebno 50 ruku.

Važno je istaći da trenutna vlast koju čine HDZ, HDZ 1990 i Trojka (SDP, NS i NiP) imaju 49 glasova uključujući i njihove partnere što znači da im je potreban još jedan glas pa se postavlja pitanje ko bi mogao biti taj tas na vagi.

Od ostalih stranaka – SDA, Demokratske fronte i Stranke za BiH su otvoreno rekli da neće glasati za Vukoju, uz brojne kritike aktuelnoj vlasti zbog veza Vukoje s HDZ-om, čiji je bio kandidat za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH 2019. godine.

Mnogi političari su bili konkretni po pitanju imenovanja Vukoje pa je tako Alma Kratina, zastupnica DF-a u Parlamentu FBiH u jučerašnjem izdanju Dana uživo na N1 ukazala na, kako je rekla, nepoštivanje procedura u procesu imenovanja sudije Ustavnog suda BiH, te kako će Parlament FBiH biti u blokadi dok se ne desi imenovanje Marina Vukoje. Okrivila je i stranke Trojke zbog sudjelovanja u ovom procesu.

Bilo je i onih koji su uputili poziv kolegama iz stranaka Trojke da ne glasaju, a među njima je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović iz SDP-a navodeći da zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebaju poštovati Ustav BiH, zakone i principe nezavisnosti i transparentnosti u postupku predlaganja i izbora sudija Ustavnog suda BiH.

“Za sudiju Ustavnog suda BiH potrebno je predlagati i birati diplomirane pravnike, osobe koje se odlikuju profesionalnošću i transparentnošću, visokim moralnim kvalitetama i dokazanim stručnim sposobnostima, s odgovarajućim radnim iskustvom i radnim rezultatima”, kazao je u ponedjeljak predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović komentarišući glasanja o izboru sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH”, rekao je tom prilikom Bećirović.

Također je i Damir Arnaut iz Naše stranke apelovao na svoje kolege, uputivši im poziv da danas ne prekrše Ustav, procedure i principe ove stranke.

Važno je istaći da je danas predviđeno i da poslanici po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Na predloženom dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata po skraćenom postupku, kao i Nacrt zakona o likvidacionom postupku.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o strategiji za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici ze period 2024. – 2027. godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!