Delegacija EU u BiH: Poziv vlastima da realizuju sporazume iz Berlinskog procesa

Vijesti 14. nov 202215:39 2 komentara
N1

Lideri šest zemalja Zapadnog Balkana su potpisali 3. novembra na samitu u okviru Berlinskog procesa sporazume o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija između ovih zemalja.

Podsjetimo, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo potpisale su sporazume dogovorene u oktobru, nakon sedmica pregovora koje je vodila Njemačka.

Iz Delegacije EU u BiH su za N1 kazali da pozdravljaju potpisivanje ovih sporazuma na Samitu u Berlinu.

EU pozdravlja potpisivanje tri sporazuma na Samitu Zapadnog Balkana u Berlinu, koji će pomoći u poboljšanju i podsticanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, što je jedan od ključnih elemenata u procesu EU integracija. Ovi sporazumi će olakšati slobodu kretanja i zapošljavanje širom regiona, poboljšati povezanost i doprinijeti ekonomskoj saradnji i jačanju zajedničkog regionalnog tržišta“.

Na upit N1 kada se može očekivati stupanje na snagu navedenih sporazuma, kazali su:

Stupanje na snagu ovih sporazuma zavisi od internih procedura u svakoj zemlji potpisnici. Pozivamo vlasti u BiH da preduzmu neophodne korake za ratifikaciju i nesmetanu implementaciju ovih sporazuma što je prije moguće“.

Podsjetimo, njemački kancelar Olaf Scholz zahvalio je Vijeću za regionalnu saradnju na odlično obavljenom poslu u protekle dvije godine na olakšavanju sklapanja tri sporazuma o mobilnosti te pozvao na ubrzavanje regionalne saradnje i procesa evropske integracije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je ovo veliki iskorak ka integraciji u zajedničko regionalno tržište, jer se ljudima daje mogućnost da prošire iskustva i daju ono najbolje regionu.

U zaključcima predsjedavajućeg, učesnici Berlinskog procesa su potvrdili ključnu ulogu ovog procesa kao pokretača regionalne saradnje kojim se ubrzava proces integracije sa Evropskom unijom i pohvalili su napore koje je zapadni Balkan uložio u provođenje zajedničkog regionalnog tržišta, kao i ključnu koordinacionu ulogu Vijeća za regionalnu saradnju i CEFTA-e u uspješnim pregovorima o zaključivanju sporazuma o mobilnosti u okviru zajedničkog regionalnog tržišta.

Potvrđujući da se energetska kriza i prelazak na obnovljivu energiju mogu iznijeti samo tješnjom regionalnom saradnjom, učesnici samita su se složili da Evropa treba razmisliti o snabdijevanju energijom i energetskoj sigurnosti te kako osigurali pristupačnu i pouzdanu energiju i boriti se protiv klimatskih promjena, ali i raditi na smanjivanju zagađenja okoliša.

U tu svrhu lideri šest ekonomija zapadnog Balkana su usvojili Zajedničku deklaraciju o energetskoj sigurnosti i zelenoj tranziciji na zapadnom Balkanu. Učesnici su potvrdili posvećenost regiona Zelenoj agendi za zapadni Balkan, još jednom programu koji koordinira Vijeće za regionalnu saradnju, u cilju osiguranja ugljične neutralnosti do 2050. godine.

Učesnici samita su naglasili želju za nastavkom Berlinskog procesa kako bi se iskoristio puni potencijal poboljšane i inkluzivne regionalne saradnje i saglasili su se da se naredni samit u okviru Berlinskog procesa 2023. godine održi u Albaniji, saopćeno je iz RCC-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare