Deponija Uborak je od danas “top tema Gradske uprave Mostar”

Vijesti 10. jun 202119:29 1 komentar

U Mostaru je održana posebna tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj se govorilo o deponiji Uborak i rješavanju pitanja odlaganja otpada. Prezentiran je mogući plan prilagodbe deponije, te je izvršena prezentacija firmi iz osam zemalja o načinu zbrinjavanja otpada. Korak je to koji vodi ka rješenju. No proces je dug ističu u Gradskoj upravi Mostara. S druge strane, članovi inicijative "Jer nas se tiče nezadovoljni" kažu kako sjednica nije ispunila njihova očekivanja.

Vrijeme prolazi, a vlasti još uvijek bez konkretnog rješenja u vezi sa odlaganjem otpada. Današnju sjednicu obilježila je diskusija vijećnika, prezentacija E-nove o planu prilagođavanja i rješavanja deponije. Te prezentacija stranih firmi o načinu zbrinjavanja otpada.

“Danas je prezentiran i mogući plan prilagodbe, koji predstavlja scenarij šta bi se trebalo raditi sljedećih tri do pet godina. Građani se ne trebaju strašiti ako se usvoji duži plan da će se to koristiti. I da mi nećemo raditi, što god se usvoji. Deponija je od danas top tema Gradske uprave i do momenta rješenja će se radit”, kaže Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Deponija Uborak jedno od krucijalnih pitanja

“Želim reći da je ovo jedno od krucijalnih pitanja koje je odavno prisutno u Mostaru. Na ovakav ozbiljan pristup i način rješavanja i ostala pitanja riješiti i da je ovo jedna dobra poruka kako se trebaju rješavati problem u Mostaru”, dodaje Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostar.

A tako ne misle i članovi inicijative “Jer nas se tiče“. Upozoravaju kako se želi dopustiti neograničeno odlaganje na Uborku. Iako prostora, kažu, više nema.

“Plan E-nove predvidio je da ima prostora za još 100 dana. Prošlo je od toga 100 dana, direktor Deponije Uborak danas kaže ima za još 4 mjeseca. Ni mi sami ne znamo gdje i kako ga odlažu. Ali hoće i nastoje da izguraju neograničeno odlaganje gore. Hoće ponovo da prevare građane Mostara”, navodi Omer Hujdur, incijativa “Jer nas se tiče”.

Sve analize tla u i oko deponije, kako tvrde, pokazuju zagađenost teškim metalima četiri puta više od dozvoljenog. Posljedica toga je porast broja karcinoma na području Mostara. Posebno Bijelog polja što su konstatovali i doktori.

Pronalazak nove lokacije

“Znamo svi da je gore dolazio i animalni otpad od oboljelih životinja. Znamo da je i medicinski otpad odlagan. Vidjeli smo to i kad je blokada trajala pa kad su njihova dvorišta bila prepuna”, ističe Nijaz Hodžić, „Jer nas se tiče“.

Ono što traže jeste da se što prije krene u pronalazak nove lokacije za deponiju, a da se postojeća sanira i zatvori. Također traže ukidanje svih tužbi, koje su vlasti i komunalna preduzeća u Mostaru podnijeli protiv samog Udruženja i građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare