Deset godina od pada aviona u Zalužanima Tužilaštvo BiH traži novac za vještaka

N1

Prošlo je tačno deset godina otkad je pet mladića, padobranaca, poginulo u stravičnoj avionskoj nesreći, u Zalužanima kod Banjaluke. Šta je uzrok pada aviona u kome su poginuli pilot Alen Crnalić, instruktor padobranstva Nemanja Goronja, instruktor Stefan Karanović i padobranci Nikola Stević i Srđan Kostić koji su po prvi put trebali skočiti padobranom ni danas nije poznato.

Šef istražnog tima Omer Kulić, nakon deset godina u razgovoru za Večernje novosti kaže da je bruka što Tužilaštvo Bosne i Hercegovine istragu nije privelo kraju.

“Stičem utisak da se nakon deset godina samo ja interesujem za predmet i niko više, što je tragično. Predlagao sam roditeljima stradalih mladića da podnesu tužbu, ali to niko nije uradio. Sve se godinama vuče po ladicama Tužilaštva, a kako je krenulo ne bih se iznenadio da dođe do zastarijevanja slučaja”, rekao je Kulić.

Godišnjica nesreće u Zalužanima: Tuga ista, odgovora nema

Iz Tužilaštva BiH danas kratko, istraga je u toku, traži se novac za plaćanje stručnog vještačenja.

“Postupajuća tužiteljica koja je zadužena predmetom, poduzela je niz istražnih radnji predviđenih Zakonom o krivičnom postupku BiH u cilju provođenja daljnjih aktivnosti. Također, v.d. glavnog tužitelja, dao je instrukcije da se što prije pronađe riješenje za plaćanje stručnog vještačenja u ovom predmetu, kako bi se mogle nastaviti aktivnosti u pravcu donošenja tužiteljske odluke, s obzirom na veliki protok vremena, od navedenog događaja”, navedeno je u odgovoru Tužilaštva BiH.

Godinama unazad obilježava se godišnjica tragičnog stradanja pet mladića, a u njihovu čast u Banjaluci se organizuje memorijalni turnir.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar