Dević o Konakovićevoj diplomi: Za dva mjeseca položio 32 ispita

Vijesti 10. jun 202218:32 > 18:50 11 komentara
Mahir Dević (N1)

Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, kazao je za N1 da ova stranka ne blokira projekte u KS jer su opozicija. S druge strane optužio je vladajuće da ruše pravo i bahato se ponašaju, a kao argument za svoju tvrdnju naveo je "devet presuda Ustavnog suda za kršenje zakona protiv Vlade KS i vladajućih".

Američka ambasada u Sarajevu kritikovala je SDA, između ostalog, da blokira ili uzurpira borbu protiv korupcije? Vaš komentar?

Ima zvanično saopštenje SDA, da ja sad ne bih ponavljao, u kojem se navodi da je to niz neistinitih tvrdnji.

Za slične stvari u KS vas optužuje i Trojka?

Ne vidim kako neko iz opozicije (SDA je opoziciona stranka u Kantonu Sarajevo, op. aut.) može opstruirati borbu protiv korupciju.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Iz Vlade KS su odgovorili da su ovom Uredbom učinili transparentniji sistem javnih nabavki?

Oni su za prva tri mjeseca potrošili 130 miliona maraka. Džaferović je podnio apelaciju da bi zaštitio ustavno-pravni poredak države, a oni ga ruše u kontinuitetu. Nisu oni Vijeće ministara ni Agencija za javne nabavke BiH. Oni su imali paušalno mišljenje za tu Uredbu. Oni po Ustavu ne mogu to raditi. Najveća borba protiv korupcije je poštivanje zakona. Naš član Predsjedništva BiH poštuje zakone države. Kakvu mi poruku šaljemo ako rušimo državu?

Iz Trojke kažu da su ovom Uredbom htjeli “postrožiti” zakon, da se ne krade?

Da kantonalna vlada postroži zakon koji je država donijela? Pa to je pravno nasilje. Oni se cijeli mandat bahato, neustavno ponašaju. Demokratska društva su izmislila zakone da bi se poštivali, a ne da se ruše. Njima kad se nađe greška oni kažu da iza toga stoji režim. Kada je prije bilo koja parlamentarna većina imala devet presuda Ustavnog suda da ruše zakone?

Šta mislite o radu Ureda za borbu protiv korupcije? Evo, pokrenuto je pitanje i Konakovićeve diplome? Da li vam se čini fer ponuda Konakovića Sebiji Izetbegović oko dokazivanja validnosti diploma?

Ako je normalna situacija da je Konaković za devet dana položio 12 ispita u jednom mjesecu, a u drugom za 12 dana položi 20 ispita – svi smo mi studirali pa neka to objasni. On nema potreba davati nikakve ponude, nego treba ponudito odgovore. Ako uzmete njegove izjave o studiranju vidjet ćete da su konfuzne. Govori da je magistrirao, pa sad da nema tog magisterija. Pa mu se datumi ispita ne poklopaju… A što se tiče Ureda za borbu protiv korupcije, šef je kantonalni premijer Edin Forto. Znači Vlada KS stoji iza njega.

Vlada KS jučer je odobrila stipendiranje studenata iz IT sektora, neki dan otvorili su upravnu zgradu Memorijalnog centra Potočari, a i podigli plate u obrazovnom sektoru. Šta mislite o radu Vlade i ovakvim projektima?

Posebno je važno povećanje plata u obrazovanju za dva posto, pa će prosvjetni radnici moći kupiti dodatna dva litra ulja. Sramota je objaviti tu vijest. Kada su u pitanju ozbiljni projekti, oni su izašli sa pompeznom pričom o 300 mjera. Šta je s njim? Ništa, to je bio jedan pamflet. Nisu riješili pitanje kvalitete zraka, nisu riješili pitanje javnog prijevoza. Šta je sa ostalim infrastrukturnim projektim? Otvorili su ono što su započeli načelnici SDA.

Kažu da ne mogu više uraditi jer vi opstruirate?

Kako mi opstruiramo? Kao ovih 130 miliona maraka što su mimo zakona potrošili?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare