Divković, Sokol, Vasić, Cimeša i Šulić u Novom danu

Vijesti 18. sep 202315:19 0 komentara
N1

Sutra u Novom danu gledajte:

Dok se još uvijek nižu reakcije na potez predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da snimi video u kojem “jede parizer” i najavljuje jeftinije cijene za prehrambene proizvode, najavljuje se snižavanje cijena osnovnih potrepština i u jednom dijelu Bosne i Hercegovine – entitetu Republika Srpska. Da li će i za koliko pojeftiniti domaći proizvodi, za “Novi dan” govori ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić.

Niže cijene čekamo i pitamo se može li niže kada je riječ o vokabularu pojedinih političara i agresivnom narativu u javnom prostoru. Dokazuje li rječnik Milana Kovača, načelnika Šipova, prijetenje i uvrede koje je uputio novinarima portala Naratorijum, Aleni Beširović i Harunu Dinareviću – da smo dotakli dno? Gosti “Novog dana” će biti Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari, Anida Sokol, istraživačica Mediacentra Sarajevo i Vladimir Vasić, sociolog.

Akademska slikarka Natalija Cimeša, čija djela krase galerije svjetskih metropola, želi da svijet, znanje i tehnološka dostignuća koja nam ih približavaju, postanu dostupna djeci. Došla je na ideju da petnaest svojih radova stavi na prodaju i novcem od svakog prodatog platna kupi isto toliko pametnih tabli za škole u okolini Bijeljine. O aktivizmu, humanosti, obrazovanju i umjetnosti, sa Natalijom razgovaramo u “Novom danu”.

Što više pametnih tabli u školama i što manje pametnih telefona u slobodno vrijeme – možda može biti formula za uspjeh. Dok su za mnoga tehnološka dostignuća đaci u nastavi uskraćeni, prekomjerna upotreba ekrana koji su im dostupni dovodi do brojnih štetnih posljedica i manjeg interesa za fizičkom aktivnošću. Uživo smo na predmetu tjelesnog i zdravstvenog odgoja u sarajevskoj OŠ “Safvet Beg Bašagić”, razgovaramo i vježbamo sa nastavnicima i đacima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad