Đapo o nabavci vakcina: Pehar nam mora dati količine i od kojeg proizvođača

Vijesti 26. mar 202113:31 > 14:38 2 komentara
N1

Ministrica Edita Đapo, članica novog pregovaračkog tima za nabavku vakcina, za N1 je govorila o novom pokušaju Vlade FBiH da nabavi vakcine protiv COVID-19. Ona je kazala da je tim već počeo diplomatsku pregovaračku proceduru, a obavljeni su razgovori sa ambasadama SAD-a, Kine i Rusije u Bosni i Hercegovini.

“Ubijedili smo ih da nas trebaju posmatrati kao državne organe, jer je građanima svjedno da li nabavlja država, kanton ili Vijeće ministara. Imamo Zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo zdravstva, i kao Vlada želimo građanima da obezbijedimo vakcine”, rekla je u razgovoru.

Dok čekaju odogovore Ambasade SAD-a i Rusije, od Kine su dobili sve ono što treba da urade kako bi isporučili željenu količinu kineske vakcine protiv COVID-19.

Tačne količine vakcina će javiti Davor Pehar, član Kriznog štaba FBiH i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, nakon što se dobiju rezultati ankete među stanovništvom o tome koliko se ljudi želi vakcinisati.

Prema njenoj procjeni, kako je rekla, pored 1.200.000 naručenih bit će potrebno još milion ili milion i pol vakcina.

“Trebamo vidjeti, donositi odluke. Izrael recimo insistira da se svi vakcinišu, bez vakcine se ne može ući u prevoz ili supermarket. Imunizacija je najbolji odgovor, imamo novce da nabavimo vakcinu za svakog građanina”, poručila je Đapo.

“Pehar nam mora dati količine i od kojeg proizvođača. Mi ćemo odmah napraviti pismo namjere i sve što nam treba za nabavku”, izjavila je Đapo.

VEZANE VIJESTI

Ona je u razgovoru sa reporterkom N1 poručila da je Vijeće ministara BiH prespavalo kompletan ovaj period, a kritike je uputila Biseri Turković, koja nije aktivirala diplomatsko-konzularnu mrežu BiH, Ankicu Gudeljević koja nije održala niti jednu konferenciju sa ministrima zdravstva, te Selmi Cikotiću, koji je ugasio Koordinaciono tijelo na nivou BiH za borbu protic COVID-19, a koje je uspostavio Fahrudin Radončić, bivši ministar sigurnosti BiH.

Đapo nema odgovor na to koliko će ovi pregovori trajati i koliko će trajati kupovina i dopremanje vakcina, ali je istakla da se država previše oslonila na COVAX mehanizam koji kasni od januara mjeseca, iako je uplaćeno 12 miliona – kako je i dogovoreno.

“Tu smo gdje jesmo, dobro je da smo krenuli u direktnu nabavku, da se Vlada prijav i da se čim prije dobiju količine. AstraZeneca se može nabaviti, ad hoc tim je u funkciji, Vlada će dati saglasnost svima za nabavku AstraZenece u zavisnosti od cijene i količine”, rekla je.

Edita Đapo rekla je da će se učiniti svi napori da se imunizira svaki stanovnik BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare