Đonlagić: Naš fokus – onemogućiti ulazak HDZ-a u Predsjedništvo

Dan uživo 20. maj 202218:09 > 20:02 10 komentara
N1

Zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić u Danu uživo govorio je o dolasku Charlesa Michela, neusvajanju europskih zakona, izborima, Željku Komšiću, Draganu Čoviću, političkoj situaciji i drugim aktuelnim pitanjima.

Nakon što je predsjednik DF i član Predsjedništva BiH Željko Komšić operisao kičmu u sarajevskom Kliničkom centru, Đonlagić je kazao da je on dobro.

“Čuli smo se poslije zahvata. Sve je uspješno urađeno. Oporavak ide dobro. Očekujemo da će se u skorije vrijeme vratiti redovnim aktivnostima”, rekao je Đonlagić.

Kada je riječ o predstojećim Općim izborima u oktobru na kojima je Komšić najavio da će ponovo biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, Đonlagić kaže da će “biti kao nov” jer je bitno da građani da dobro odaberu ko će sjediti u Predsjedništvu i da je fokus DF-a onemogućiti kandidata HDZ-a BiH u ovu instituciju.

“Ono što je naš strateški cilj da u Predsjedništvu BiH bude 2:1 za BiH”, objasnio je Đonlagić.

Važno je nastaviti viziju građanskog koncepta DF-a na svim nivoima istakao je Đonlagić.

“Mi se borimo protiv politike HDZ i odnosa ove stranke prema državi”, naveo je Đonlagić.

HDZ koristi poziciju u ministarstvu finansija i trezora BiH kako bi bili onemogućeni izbori odnosno njegovo finansiranje, ocjenjuje Đonlagić te dodaje da ako ne bude usvajanja budžeta morat će reagovati visoki predstavnik.

Vezane vijesti

Nakon što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao kako će tokom jeseni “Hrvati ići u osnivanje svoje samouprave”, Đonlagić je tu izjavu ovako prokomentarisao:

“Danima i mjesecima zvanični Zagreb ili kroz poziciju predsjednika RH ili poziciju premijera, nešto suptilnije zapravo se miješa u unutrašnje stvari i unutrašnja pitanja. Ovom porukom predsjednik druge države sugerira rukovodstvu jedne političke partije da krene u rušenje ustavnog poretka i antidejtonsko djelovanje. Mi smo imali tu situaciju kroz hrvatsku samoupravu i vidjeli smo gdje su oni sada”, istakao je Đonlagić.

Sve je to pritisak kako bi se usvojile izmjene Izbornog zakona BiH čije izmjene nisu realne u ovom trenutku jer su izbori raspisani, pojasnio je Đonlagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare