Dodik: Dirnete nam imovinu i donijeli ste odluku o izdvajanju RS iz BiH

Vijesti 16. mar 202316:12 0 komentara
N1

I nakon današnjeg sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci nametnulo se pitanje državne imovine. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a ponovio je raniji stav da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom.

Imovina je riješena Dejtonskim mirovnim sporazumom i riješena je ustavom Bosne i Hercegovine. BiH je dobila međunarodni suverenitet koji podrazumijeva međunarodne kontakte sa drugim zemljama i kontakte sa međunarodnim organizacijama što nije sporno. Ali je u ustavu rečeno da ona nastavlja da funkcioniše po unutrašnjem uređenju predviđenom Ustavom, a Ustav kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Dalje govori o tome da samo ono što je izričito dato pripada Bosni i Hercegovini. Sve ostalo pripada entitetima. Nigdje ne piše da imovina pripada Bosni i Hercegovini“, rekao je on.

Upitan za komentar na stav OHR-a da će međunarodna zajednica sa dužnom pažnjom pratiti slučajeve poput onog iz Doboja u kojem je Vlada Republike Srpske gradu prenijela vlasništvo nad oko 300.000 kvadratnih metara na lokalitetu Putnikovo brdo, Dodik je rekao da OHR ne postoji.

Imovinu neće dobiti. Onog trenutka kad bilo šta, a ja znam da pokušavaju da isceniraju ovog lažnog koji prima platu od 24 hiljade evra mjesečno da on donese neki zakon na nivou BiH i da on tu imovinu nešto rasparča. Istog trenutka je donio odluku o odvajanju RS. Istog trenutka nek računaju da će se održati sjednica NSRS. Ja ću predložiti odluku da se izdvojimo iz BiH onog trenutka kad zadiru u pitanje imovine“, rekao je Dodik.

Upitan za komentar na sjednicu Vlade Republike Srpske koja je održana u ponedjeljak, a nakon koje je „Vlada zadužila institucije da nastave s aktivnostima zaštite imovine“, ali i za primjenu zakona o nepokretnoj imovini kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio van pravne snage, Dodik je počeo verbalni obračun sa novinarom N1.

Vi ste za to da imovina pripadne Bosni i Hercegovini“, upitao je on i na tvrdnju da nema potrebe za takvom komunikacijom istakao: „Ima potrebe zato što vidim šta radite“, rekao je Dodik.

„Po tom zakonu. Mi primjenjujemo zakone. Eto“, rekao je pa nastavio.

Zašto niste napravili jedan prilog da li je ispravno da SAD uvode sankcije direktoru Geodetske uprave koji primjenjuje zakon. Što to niste pitali Amerikance. Pa bih ja vjerovao da ste vi objektivni“, rekao je Dodik i na tvrdnju da su SAD same obrazložile razloge za uvođenje sankcija ipak odgovorio sa: „To ne smijete da pitate Amerikance jer vas oni plaćaju“.

Ipak, istakao je da je i protiv sankcija Osmanu Mehmedagiću ‘Osmici’, bivšem direktoru OBA-e.

„Ja sam protiv bilo koga da se stavlja na listu. Ali eto taj Osmica je davno trebao da završi u zatvoru po zakonodavstvu Bosne i Hercegovine“, rekao je Dodik uz tvrdnju da su „SAD licemjerne, jer nisu sanckionisale Mehmedagića dok je bio na funkciji“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!