Dodik izgubio glavnog partnera za blokade

Vijesti 13. apr 202319:26 1 komentar
F.Z./N1

Da li je predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik usamljen u svojim namjerama da blokira sve procese u BiH, napusti institucije BiH i izvadi papir iz trezora o izdvajanju Republike Srpske iz BiH ? Posljednja poruka Dragana Čovića kaže da jeste. Nedvosmisleno je predsjednik HDZ-a poručio: BiH je domovina Hrvata.

Predsjednik Republike Srpske se prije dva dana obrušio na institucije BiH, opoziciju, političare u FBiH, ambasade zapadnih zemalja, pa poručio da za sat može proglasiti samostalnost. Nagovarao je predstavnike Hrvata da jednokratno napuste institucije BiH. Nije mu uspjelo. Poručio je da neće ništa da ima sa NATO savezom, da se obustavljaju sve vježbe sa Savezom. Kaže, pokušaće da ubjedi Željku Cvijanović da se ne usvoji Program reformi i najavio druge poteze.

Kao hladan tuš stigla je konačno reakcija prvog čovjeka HDZ-a i HNS-a Dragana Čovića koji je poručio “da se proces približavanja BiH NATO-u, ne može zaustaviti.

“Svakim danom smo sve bliži NATO-u i taj se put ne može zaustaviti. Bez obzira na to što bi netko htio zaustaviti te procese, da pošalje neku drukčiju poruku oko trenutačnog ambijenta na području Europe, krvavog rata i agresije Rusije na Ukrajinu, ili pak oko regionalnih razigravanja”, rekao je Čović.

Optužio je ranije Dodik i nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da je dao saglasnost da BiH krene ka NATO-u, iako je on 2017. u Briselu rekao kako je dobro da se aktrivira akcioni plan za članstvo BiH u NATO, ali članstvo u sam Savez nije moguć, jer nema saglasnosti, pa će se tim baviti neke druge generacije.

Još ranije je član Dodikove stranke i tadašnji član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, stavio potpise na određene dokumente vezane za NATO.

A dokumenti govore sljedeće: 10. juna 2009. godine Predsjedništvo BiH usvojilo je zaključak o upućivanju formalnog zahtjeva BiH za MAP. Iste godine u oktobru, zahtjev je službeno i uručen. Aprila naredne godine na samitu NATO-a u Talinu BiH je primljena u MAP. Godinama se čekalo. U dembru 2018. NATO je donio odluku da odobri BiH da podnese Program reformi, odnosno tada AMP. Radmanović je godinu poslije, za N1 poručio kako je “reformski program uopšten”.

“Program koji govori o reformama u oblasti spoljne, unutrašnje politike, bezbjednosti, u smislu migranata i ostalo. Ali ne detaljiše ni blizu kao što je to bilo predloženo u AMP-u ranije”, dodao je Radmanović.

I pored toga zvaničnici iz BiH koji se zalažu za NATO idu u tom pravcu da je članstvo neminovno. Ministar odbrane BiH Zukan Helez u Vašingtonu, odnosno u Bijeloj kući i State Departmentu žali za potezima u BiH.

“Ohrabrujuće je da Republika Srbija na svojoj teritoriji organizira vojnu vježbu sa NATO snagama, ali je isto tako loša poruka da Predsjedništvo BiH nije dalo saglasnost za održavanje vježbe “Immediate Response-23” na vojnom poligonu OS BiH na Manjači, u drugoj polovini maja ove godine”, naglasio je Helez.

Slično misle i njegovi sagovornici. Ali jasno daju do znanja kako razmišljaju SAD. Koordinatorka Vijeća za nacionalnu bebzjednost kažu da njena Vlada vidi BiH na dva puta, ka EU i NATO-u.

Više detalja u priči Slaviše Starčevića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare