Dodik na mjestu ustaškog zločina: RS jedna od dvije srpske države

Vijesti 05. feb 202316:09 3 komentara
Milorad Dodik (Srna)

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je danas da će pažnja političke borbe njegove stranke (SNSD) u okviru Bosne i Hercegovine biti usmjerena na, kako je naveo, vraćanje nadležnosti oduzetih ovom bh. entitetu.

“Republika Srpska ostaje zavjet, kao jedna od dvije srpske države. RS je slobodna, nikada nije bolje stojala, ostvaruje sve svoje ustavne i druge obaveze, finansira sve ono što je predviđeno zakonom, razvija se i etablirana je kao trajna kategorija”, rekao je Dodik u banjalučkom naselju Drakulić.

Po njegovim rečima, “jedna od laži neprijatelja RS-a je da ona otima nadležnosti BiH”.

“To se nikada nije dešavalo. Izmišljaju, lažu, petljaju. Dešavalo se obrnuto: RS-u su oduzete 83 nadležnosti, tako da ćemo u narednom periodu fokus naše političke borbe u okviru BiH usmjeriti na to da joj se vrate nadležnosti”, istakao je Dodik.

Dodao je da je RS “dug prema Srbima stradalim u ratovima” i da ju je potrebno braniti i čuvati kao “trajnu kategoriju”.

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić služen je pomen, položeni su vijenci i cvijeće za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete, koje su ustaše prije 81 godine, u rano jutro 7. februara 1942., zvjerski tu ubile, kao i u selima Motike, Šargovac, te u rudniku Rakovac kod Banjaluke.

Pod komandom natporučnika Јosipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

U ime vlasti Republike Srpske vijenac su položili predsednik Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan i izaslanik predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine, general Dragan Vuković.

Vijenac je položio i generalni konzul Srbije u Banjaluci, Miloš Vujić.

Polaganju vijenaca prethodila je liturgija u crkvi naselja Drakulić, koju je služio episkop banjalučki Jefrem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare