Dodik pričao Putinu o otcjepljenju, dobio “ohrabrujući” odgovor

Vijesti 27. maj 202312:36 13 komentara
Milorad Dodik (ELVIS BARUKCIC / AFP)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će u slučaju da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne odluku o državnoj imovini ovaj bh. entitet istog dana održati sjednicu Narodne skupštine i donijeti odluku o svom budućem statusu.

“To je za nas zid (pitanje državne imovine) i imamo dva puta. Jedan je da nestanemo i prestanemo da postojimo. Drugi je da očuvamo našu autonomnost i samostalnost”, kazao je Dodik.

On je dodao da je o tom pitanju razgovarao u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koga je obavijestio da bi to, kako je kazao, bio krah Dejtonskog sporazuma.

“Odgovor je za mene bio ohrabrujući – Republika Srpska neće ostati sama. Isto tako RS nikada neće napustiti Rusiju i želi da razvija odnose sa tom zemljom na najvišem nivou”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je strateški partner Rusije, dodavši da je njegova uloga kao predsjednika RS-a da “nikom ne zatvara vrata”.

Dodik je istakao da se Rusija pokazala kao značajan partner ovog bh. entiteta u očuvanu Dejtonskog sporazuma, posebno u Vijeću sigurnosti UN-a, kao i u okviru Vijeća za primjenu mira u BiH (PIC), gde je “jasno govorila o zloupotrebama visokih predstavnika”.

“RS je internacionalizovala svoj status. Na drugoj strani imate dekadentno ponašanje Zapada, koji promoviše Christiana Schmidta, koji nije formalno izabran za visokog predstavnika”, kazao je on.
Ponovo je optužio američku i britansku ambasadu u BiH da u kontinuitetu djeluju protiv RS-a, naglašavajući da je njihov krajnji cilj da “unište i pokopaju RS do kraja”.

Dodik je ocijenio da Britanci ne “pokopavaju” samo RS, već i Srbiju, optuživši ih da stoje iza posljednjih incidenata na sjeveru Kosova i organizovanju protesta opozicije u Beogradu.

“Mi Srbi ne smijemo dočekati novo vrijeme pod kolonijalnom upravom stranaca. To bi dovelo do nestanka srpskog naroda”, naveo je entitetski predsjednik, dodavši da svijet više nije unipolarni, već multipolarni.

Dodik je kazao da će RS “nastaviti da traži prijatelje u svijetu”, najavljujući da će krajem godine posjetiti Kinu.

Još je istakao da zemlje Zapada odbijaju razgovore s njim i da blokiraju sredstva iz međunarodnih fondova za Republiku Srpsku, nastojeći na taj način da “disciplinuju” taj bh. entitet.

Prema njegovim riječima, zapadni intervencionizam ne doprinosi stabilnosti Bosne i Hercegovine, izražavajući nadu da će sadašnje političke strukture u Sarajevu koje su na vlasti to prepoznati i zajedno sa RS-om raditi na izgradnji normalne BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare