Dodik: Raduju se da me vide na sudu, iznenadit će se šta će vidjeti

Vijesti 24. sep 202313:16 0 komentara
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Mostaru da su svi partneri u vlasti na nivou BiH za neko kretanje, ali da to neće biti moguće dok se ne riješe dva pitanja - Ustavni sud BiH i Izborni zakon, a sve uoči sutrašnjeg sastanka sa koalicionim partnerima na državnom nivou. Iskoristio je priliku i opet vrijeđao američkog ambasadora u BiH i visokog predstavnika.

“Epicentar svih razgovora biće Ustavni sud BiH i Izborni zakon. Nećemo moći dalje da se krećemo dok ta dva pitanje ne riješimo. Svi smo mi za neko kretanje, ali ono što moramo da uradimo jeste da rješavamo probleme, a ne samo zainteresovani sa jedne strane”, izjavio je Dodik novinarima.

Dodik je uoči sastanka partnera u vlasti na nivou BiH, SNSD-a, HDZ-a BiH i stranaka “Trojke” koji će biti održan sutra u Mostaru naglasio da to nije nikakva prijetnja i da ne može to da se samo jednima rješava problem, a drugi da se ignorišu.

“Mislim da smo pokazali kroz podršku pet zakona koje smo imali u posljednje vrijeme da smo ozbiljni u tome. Naš odnos prema međunarodnom faktoru u BiH je jasan, ali je jednako loše što dio strukture u BiH misli da intervencionizmom mogu da riješe neke stvari“, rekao je Dodik.

Dodao je kako Schmidt treba da nestane i da nije relavantan i da Amerika nema više te moći da telefonom rješavaju stvari. Američkog ambasadroa Murphyja nazvao je lažovom i petljancem i okrivio ga za situaciju u BiH.

“Predložit cu deklaraciju o suverenosti BiH, da se donese na Parlamentu. Nema više visokog predstavnika, nema stranih sudija u Ustavnom sudu.” Rekao je i da su Hrvati nezadovoljni izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt. Da su to sada i Bošnjaci shvatili iako su polagali nade u visokog predstavnika i da se samo raduju jer će Dodika vidjeti u Tužilaštvu BiH.

“Vidjet ćete me u sudnici, ali ćete vidjeti još nešto u sudnici što niste do sada nikad vidjeli”, rekao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više