Dodik svojom izjavom opet uzdrmao javnost u BiH

Vijesti 23. apr 202319:23 2 komentara

Svakodnevno predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik opasnim i napadačkim izjavama uzdrma javnost u BiH. Danas ponavlja svoj ranije izrečeni stav kako će Srbija i Republika Srpska biti jedna država. Reakcije nisu izostale, a sumirala ih je Aleksandra Tolj-Ružić.

Govor prvog čovjeka Republike Srpske u Donjoj Gradini trajao je skoro 20 minuta. Ovih 20 sekundi izazvalo je najviše reakcija.

“Srpski narod je jedinstven, jedinstven je i u stradanju i zato danas ovdje i predsjednik Srbije koji predstavlja Srbiju i mi iz Republike Srpske smo ovdje objedinjeni zato što pripadamo jednom narodu. A jednog dana ćemo biti i jedna država. Niko nas neće spriječiti u tome jer je to naše pravo i naša istorija”, kazao je Milorad Dodik.

Član Predsjedništva Denis Bećirović nakon govora pita, zašto se Vučić ne ogradi, zašto se ovakve poruke inteziviraju nakon odlaska u Beograd, zašto EU ne reaguje?

“Javno priznanje Milorada Dodika da radi na provođenju velikosrpskog projekta ne treba ignorirati. On je u današnjem govoru javno priznao i objavio ključne antidejtonske projektne zadatke koje su mnogi u međunarodnoj zajednici i unutar Bosne i Hercegovine godinama potcjenjival”, kazao je Bećirović.

Sličnog stava je i drugi član Predsjedništva Željko Komšić. Kaže, Dodik nastavlja ka konačnom cilju da dio BiH pripoji Srbiji.

“Taktika guranja glave u pijesak i nametanje uvjerenja da će problem nestati, ako se dovoljno dugo pravimo da ne postoji je pogubna! Bojim se da paintball takmičenje ne može riješiti ovu situaciju!”, ističe Komšić.

Ranije danas u reakciji na poruku o ujedinjenju Republike Srpske i Srbije, predsjednik NIP-a Elmedin Konaković pozvao je na paintball meč, na koji se, po svemu sudeći Komšić ne bi odazvao.

“One koji se služe retorikom konflikta pozivam na paintball borbu u nekoj od naših planina, na 15-ak dana borbe, ne moramo duže od toga. Da osjete kako je prespavati jednu noć u šumama u koje bi slali tuđu djecu. Većina njih nije ni u izviđačima provela noć na otvorenom i njihov plan je siguran sam da tamo pošalju tuđu djecu”, kaže Konaković.

Reagovali su i iz SDA, pozivaju pravosudne organe da reaguju.

“To je direktno ponovni pokušaj sprovođenja politike SDS iz perioda 1992-1995 godina. Njegova izjava da treba postaviti granicu i neke policijske snage na granicu između FBiH i entiteta RS podsjećaju nas na izjave nekadašnjeg premijera RS Gojka Kličkovića koji je tražio da se uspostave granične posljedice”, kazao je Adil Osmanović, potpredsjednik SDA.

Na priču o uspostavljanju kontrole entitetske granice reagovao je i ministar odbrena BiH Zukan Helez. Ali i na jučerašnju Dodikovu poruku o snazi vojske Srbije koja je spremna da brani Srbe gdje god živjeli.

“Ukoliko se desi da Milroad Dodik izvede policiju na entitetske granice, mislim da nije toliko neozbiljan, to su glineni golubovi. Mi bismo vrlo brzo uspostavili ustavno-pravni poredak na cijeloj teritoriji BiH. To odgovorno tvrdim. Mi se ne bojimo Dodika, ako se umiješa Vučić, imamo i mi svoje prijatelje, onda je to intervencija neke druge države. Ne obilazim ja džaba ovaj svijet”, kaže Helez.

Juče je Dodik poslao poruku i da nije spreman žrtvovati mir za Republiku Srpsku, ali ni Republiku Srpsku, za kako kaže, neustavnu BiH. Danas se osvrnuo i na suživot.

“Ovo je moje duboko ubjeđenje da je vrijeme bratstva i jedinstva davno prošlo i da je bilo štetno za Srbe i da ni jedan srpski političar ne smije sebi dozvoliti reafirmaciju srpske politike. Ali to ne znači da drugi sa nama ne mogu da žive u miru. Ja ih pozivam da živimo u miru. Ali pustite nas više priča o bratstvu i jedinstvu”, kazao je Dodik.

Oštra retorika među političarima u BiH buknula je nakon potpisivanja zajedničke izjave dijela političkih lidera iz FBiH o državnoj imovini. Ocjena da BiH ulazi u novu političku krizu, potvrđena je i danas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare