Doktorica Jovanović nije imala važeću privremenu licencu Ljekarske komore FBiH

Vijesti 15. nov 202110:58 2 komentara
Pixabay

Doktorica Nina Jovanović, oftalmolog, koja je zaposlena u Kantonalnoj bolnici Zenica, a privatno je radila i u ordinaciji dr. Halimić u Sarajevu, nije imala privremenu licencu za dopunski rad u trenutku obavljanja operativnog zahvata malodobne djevojčice, saznaje N1 iz Ljekarske/Liječničke komore FBiH.

Na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH Ljekarska/Liječnička komora FBiH donijela je Pravilnik o utvrđivanju zajedničkih kriterija za licenciranje članova Ljekarske komore FBiH i članova kantonalnih/županijskih Ljekarskih komora, saopšeno je za N1.

U Pravilniku se jasno navodi ko provodi postupak upisa ljekara u registar kao i izdavanja, obnavljanja i oduzimanja licence za ljekare, a koji rade na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Za rad u drugom kantonu ljekar mora imati dvogodišnju privremenu licencu

U Pravilniku je navedeno da „licenca koju izdaje nadležna ljekarska komora ima važnost na teritoriji kantona komore koja je licencu izdala.“

Ako ljekar na području jednog kantona obavlja svoju djelatnost, dok dopunski rad obavlja na području drugog kantona, „postupak upisa u registar ljekara, kao i izdavanja, obnavljanja i oduzimanja privremene licence za rad na području drugog kantona, provodi Ljekarska/Liječnička komora FBiH. Privremena licenca se izdaje na period od jedne godine.“, kaže zakon.

N1

Doktorica bez obavezne privremene licence FBiH obavljala kobnu operaciju djevojčice iz Kaknja

„U slučaju dr. Nine Jovanović, obavještavamo vas da je uvidom u dokumentaciju Ljekarske/Liječničke komore FBiH pronađena privremena licenca koju je Ljekarska/Liječnička komora FBiH izdala dr. Nini Jovanović članu Ljekarske/Liječničke komore Zeničko dobojskog kantona za obavljanje dopunskog rada van punog radnog vremena za rad u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji “Dr.Halimić” Sarajevo sa rokom važenja od 13.08.2019. do 13.08.2020. godine. Navedena licenca nije produžena. Tako da je naš odgovor decidan, dr. Nina Jovanović nije imala Privremenu licencu za dopunski rad u trenutku obavljanja operativnog zahvata malodobne djevojčice.“, odgovorila je za N1 predsjednica Ljekarske komore Federacije BiH, Amila dr. Bećirović.

Već ranije je portal N1 objavio da Dr. Nina Jovanović nema licencu Ljekarske komore KS.

Podsjetimo, doktorica Jovanović je radila privatnu oftalmološku operaciju dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun, u privatnoj stomatološkoj ordinaciji, sa anesteziologom Suadom Rožajcem, koji je „iznajmljen“. Djevojčica je pala u komu i nakon šest dana u komi, srce joj je jučer prestalo kucati na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare