Duraković poslao oštru poruku: Otcjepljenje znači rat

Vijesti 11. apr 202419:17 0 komentara

Nova Rezolucija o genocidu u Srebrenici, kojom bi se, između ostalog, moglo zahtijevati da se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid, izazvala je oštre reakcije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska kao i u Srbiji. Potpredsjednik RS, Ćamil Duraković za N1 je govorio o svojim očekivanjima te prokomentarisao poruke koje dolaze iz RS i Srbije.

“Pristupamo temi koja je isključivo pravna, a to je niz presuda koje su donijeli međunarodni sudovi i domaći. O genocidu se počelo politizirati na svim instancama. Nažalost, mislim da je politika i retorika koju smo slušali iz Srbije od kraja rata do danas, pa evo i iz entiteta Republika Srpska, u stvari oni su najviše izlobirali da je došlo do ovoga u Generalnoj skupštini, jer je taj savremeni, ili ako hoćemo, demokratski, civilizovan svijet, bio šokiran time da 29 godina nakon rata, odnosno nakon genocida druga strana, ili u ovom slučaju strana Srba, nije u stanju da se suoči sa prošlošću, prihvati činjenice i da krenemo naprijed. Evo, oni su doveli do ovoga i meni je drago da će ta rezolucija ponovo doći pred ovaj put Generalnu skupštinu i mislim da će biti usvojena bez obzira na ove pokušaje da se ona ne usvoji. Ja mislim da je to skoro pa čista stvar.” kazao je Duraković.

Duraković je dodao da je Skupština UN-a je osnovala isti sud koji je donio  presudu o genocidu u Srebrenici.

“Dakle ne treba se čuditi, niti srpski narod, niti srpski političari zašto je do ovoga došlo, dakle nakon presuda ne bi trebalo biti političkih pregovora oko genocida, ali nažalost mi živimo u takvom vremenu, evo vidite i danas uporno destruktivnom politikom i po državu BiH generalno suprostavljaju se cijelom čovječanstvu. Dakle neka sada oni vide ko je u krivu, ko je u pravu. ” kazao je Duraković.

Duraković je komentarisao i izjave Milorada Dodika koji najavljuje otcjepljenje. Kazao je da nas historija uči da takve najave ne treba shvatati neozbiljno ali da se nada da će postupati savjesno.

“Otcjepljenje znači rat, evo to sada kažem ja, Ćamil Duraković svim onima koji to zagovaraju.” kazao je Duraković.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!