Eksplozija solarnih kapaciteta: Energetski preokret na Balkanu

Ekonomija 23. aug 202309:41 0 komentara
Facebook

Očekuje se da će sve zemlje jugoistočne Europe (SEE) barem udvostručiti svoje solarne kapacitete, dok će hidroenergija vjerovatno ostati glavni obnovljivi izvor energije u regiji, objavila je nizozemska korporativna konsultantska tvrtka Solarplaza International.

Solarna energija postigla je značajan napredak u državama jugoistočne Europe, s udjelom od 14,1% u ukupnom kapacitetu obnovljive energije u regiji na kraju 2022., što je porast u odnosu na 10,1% u prethodnoj godini, navodi Solarplaza International u izvršnom sažetku pripremljenih materijala uoči njihove konferencije Solarplaza Summit Balkans, koja predstavlja pregled regionalnog balkanskog solarnog fotonaponskog (PV) tržišta 2023, prenosi poslovni portal Seebiz.eu.

Bugarska je najdominantnije tržište u regiji, koje također uključuje Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, s kumulativnim PV kapacitetom od 2 GW do kraja 2022., navode iz Solarplaze.

Albanija se u potpunosti oslanja na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok Hrvatska i Crna Gora imaju drugi i treći najveći udio obnovljive energije u ukupnoj proizvodnji električne energije – od 63% odnosno 52%. S druge strane, Kosovo ima mješavinu električne energije s najvećim udjelom ugljika u relativnom smislu s udjelom obnovljive energije od samo 6,3%.

Do kraja 2022. fosilna goriva činila su više od 53% proizvodnje električne energije u zemljama JIE, dok su obnovljivi izvori energije činili 32,7% ukupne proizvodnje, prema Solarplazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!