Jesmo li u opasnosti da izgubimo posao zbog umjetne inteligencije?

Ekonomija 07. maj 202316:58 0 komentara
Adria Samit

Kako se umjetna inteligencija brzo razvija, postavlja se pitanje budućnosti posla, procesa i etike. Vidimo je u filmovima i literaturi, ali njen utjecaj u našem svakodnevnom životu postaje sve više opipljiv. Kakav će imati utjecaj i šta će zamijeniti ili promijeniti?

Na Adria Summit-u, priznati stručnjaci u oblasti su se suočili s ovim pitanjima direktno tokom osam panel diskusija. Od utjecaja AI na naše živote do budućnosti kriptovaluta, fintech-a i Web 3.0, summit je istražio sve ključne teme u digitalnom ekosistemu. Diskusije su osvijetlile snagu AI i kako nam može pomoći da ubrzamo zadatke i povećamo efikasnost. Ali, najvažnija spoznaja bila je da moramo prihvatiti AI i njegov potencijal te biti spremni učiti i prilagođavati se.

Pitanje koje nam svima padne na pamet kad se spomene umjetna inteligencija jeste: Hoću li izgubiti posao?

“Nećete izgubiti posao zbog AI, osim ako niste spremni učiti. Umjetna inteligencija vam može pomoći da skratite vrijeme za zadatke koji trenutno oduzimaju puno vašeg vremena, ali samo ako ste spremni razvijati se”, kaže Ivanka Novaković, glavna direktorica ljudskih resursa u Delta Holdingu.

CTO Microsoft Development Centra u Srbiji, Dejan Cvetković, kaže da će ljudi  izgubiti posao zbog umjetne inteligencije, ali i da će se 30 puta više poslova pojaviti upravo zbog umjetne inteligencije.

“Ne želim da budete opušteni. Želim da razumijete snagu umjetne inteligencije i da je prihvatite, jer svi vidimo njene rezultate, posebno u posljednjih nekoliko mjeseci”, dodao je.

Adria Samit
Adria Samit
Adria Samit
Adria Samit
Adria Samit

Milan Gošpić, direktor Microsofta u Srbiji ističe da smo trenutno u fazi u kojoj učimo komunicirati s mašinama, a one komuniciraju s nama.

“Do jučer, ako ste htjeli da mašina nešto uradi za vas, morali ste kucati kod u programskom jeziku, dok danas svako može imati interakciju s mašinom. Budite spremni učiti i prikupljati što više relevantnih podataka o umjetnoj inteligenciji, jer to je zaista tema budućnosti”, zaključuje Gošpić na kraju.

Adria Summit, održan od 3. do 7. maja, okupio je gotovo 400 poslovnih entuzijasta tehnologije iz desetak različitih zemalja. Ovogodišnja konferencija je uključivala osam panel-diskusija koje su istraživale teme poput utjecaja umjetne inteligencije na naš svakodnevni život, zrelosti kriptovaluta i rasta fintecha i Web 3.

Priznati stručnjaci iz područja dijelili su svoja saznanja, dajući nam uvid u to kako bi budućnost interneta i e-trgovine mogla izgledati. Od inovacija najnovije generacije do najnovijih trendova u digitalnom ekosistemu, Adria Summit je sve pokrio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!