Energetska zajednica pozdravila odluku Vijeća za državnu pomoć BiH

Vijesti 07. jul 202213:02 0 komentara
upload.wikimedia.org

Energetska zajednica pozdravila je odluku Vijeća za državnu pomoć Bosne i Hercegovine s kraja juna ove godine, koja se odnosi na garancije koje je Federacija BiH dala kineskoj banci za kredit javnom preduzeću Elektroprivreda BiH, za projekt izgradnje termoelektrane Tuzla 7, a kojom se utvrđuje da garancija predstavlja nelegalnu državnu pomoć.

Vijeće za državnu pomoć Bosne i Hercegovine je 29. juna 2022. godine poništilo svoju odluku iz 2018. godine kojom je utvrđeno da garancija koju je Federacija BiH dala u korist Export-Import Bank of China za kredit javnom komunalnom preduzeću Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za projekt termoelektrane na ugalj Tuzla 7 ne predstavlja državnu pomoć, poručili su iz Energetske zajednice.

Nakon argumentacije Sekretarijata Energetske zajednice u slučaju povrede prava protiv Bosne i Hercegovine (predmet ECS-10/18), Vijeće za državnu pomoć je odlučilo da garancija predstavlja nezakonitu državnu pomoć koju je Ministarstvo financija Federacije BiH dužno povratiti, navodi se u saopštenju.

Ističe se kako se ovom odlukom Vijeća za državnu pomoć rješava prekršajni postupak koji je Sekretarijat pokrenuo 2019. godine i formalno prekinuto odlukom Ministarskog vijeća Energetske zajednice 2021. godine. Tom odlukom Vijeće je utvrdilo da Bosna i Hercegovina nije ispunila svoje obaveze iz člana 18 Ugovora, zabrana državne pomoći.

Vijeće za državnu pomoć ponovo je otvorilo postupak na vlastitu inicijativu, a donošenjem odluke “nije samo otklonilo povredu koju je utvrdilo Ministarsko vijeće, već je osiguralo usklađenost s pravnom stečevinom o državnoj pomoći te svoju odluku uskladilo s europskim standardima provedbe državne pomoći.

“Odluka ulijeva uvjerenje da će europsko pravo prevladati, a neusklađenost mogu ispraviti odgovorna nacionalna tijela čak i u slučajevima kada su u pitanju važni interesi. Ispravljanjem svoje prethodne odluke, Vijeće za državnu pomoć Bosne i Hercegovine nametnulo se kao vjerodostojan provoditelj nacionalnih pravila i pravila Energetske zajednice o državnoj pomoći. Sekretarijat će podržati provedbu odluke”, rekao je Dirk Buschle, voditelj pravnog odjela i zamjenik direktora Sekretarijata.

Nakon odluke Vijeća za državnu pomoć, Bosna i Hercegovina je dužna postupiti u skladu s nalogom za povrat i povući garancije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!