Fajon: Važna i pozitivna poruka za budućnost BiH

Vijesti 12. okt 202217:19 4 komentara
N1

Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova Slovenije i nekadašnja poslanice u EP-u, pozdravila je prijedlog Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za Evropsku uniju.

Kako je kazala Fajon, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije pozdravlja ovu preporuku koja predstavlja važan korak na putu dodijele statusa kandidata BiH, o čemu će u narednoj fazi odlučivati ​​šefovi država i vlada Evropske unije u okviru Evropskog vijeća.

“To je važna i pozitivna poruka za budućnost BiH, njenih građana i posebno mladih. Nadam se da će današnju odluku tako pripadnici političke elite u BiH, kao i građani BiH vidjeti kao uspjeh i istovremeno kao motivaciju i posvećenost za provođenje neophodnih reformi. Istovremeno, smatram da pozitivna preporuka Evropske komisije predstavlja i važan uspjeh slovenačke vanjske politike. Upravo je Slovenija već u pripremama za junski sastanak Evropskog vijeća stavila na sto konkretan prijedlog za dodjelu statusa kandidata i na neki način ponovo pokrenula narativu na EU nivou u tom smjeru. Nakon Evropskog vijeća u junu smo našu kompletnu diplomatiju angažovali da partnerima u EU konsistentno i temeljno predstavi razloge zašto je neophodno dati BiH status kandidata. Objasnili smo da je to strateška odluka koja BiH i cijeloj regiji Zapadnog Balkana šalje jasan signal da je njena budućnost u EU. Ova poruka je posebno važna uzimajući u obzir promijenjenu sigurnosno-političku situaciju u Evropi uslijed ruske agresije na Ukrajinu”, navela je Fajon.

Slovenačka diplomatija pod novim rukovodstvom dokazuje da radi proaktivno i da je ozbiljna po pitanju podrške Zapadnom Balkanu – ne samo deklarativno, već i vrlo konkretno, dodala je.

“S obzirom na to da sam najveći dio svoje političke karijere posvetila upravo regionu Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, današnja pozitivna preporuka Evropske komisije me posebno raduje”, rekla je ministrica vanjskih poslova nakon predstavljene odluke Komsije.

“U političkim i diplomatskim krugovima, unutar institucija EU i država članica, Slovenija će nastaviti da se angažuje sa ciljem da i Vijeće EU potvrdi preporuku Evropske komisije. Svakako će puno toga zavisiti od razvoja događaja u BiH, gdje se nakon oktobarskih izbora moraju što prije formirati vlade na svim nivoima i, naravno, posebnu pažnja treba posvetiti usvajanju zakonske regulative koja se odnosi na pristupanje EU”, poručila je na kraju Fajon.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare