“Fotelja glavnog tužioca je jako vruća”

Vijesti 08. sep 202219:16 0 komentara

Izbori za glavnog tužioca, slični su onim političkim-u jednom elementu, smatra dugogodišnji novinar istraživač Amarildo Gutić. Objasnio je ko se najčešće bira.

“Kandidat koji ima manje negativnosti, ili je manje kompromitovan u dosadašnjem radu. Bojim se da će tako biti i sada i da VSTS ima takav problem pred sobom”, rekao je Gutić.

A u dosadašnjem radu, kandidate za petog po redu glavnog državnog tužioca Bosne i Hercegovine, prepoznaju po nekim predmetima.
Dijanu Kajmaković pored aktuelnih, pamte i po famoznom suđenju Zijadu Turkoviću.

Milenka Kajganića, sjećaju se iz perioda rada u MUP-u Republike Srpske, pa i u odjeljenju za narkotike, ali i u bivšem Specijalnom tužilaštvu RS, koje je političkom odlukom ugašeno 2016.godine. Mladi tužilac Miroslav Janjić, pamti se po “Gibraltaru”, te “Oriću”, a njegov stariji kolega iz Odjela za ratne zločine Seid Marušić, više je radio kao advokat i sudija, dok ga u tužilačkim vodama bilježimo u predmetu Pionirska ulica.

“Svi kandidati, uključujući i ove koji su izbili u prvi plan, imaju određene negativnosti, veće, ili manje. Ljudi u VSTS dobro znaju ko je ko, šta je i koliko radio. Znaju i pozadinu mnogih stvari, možda bolje nego novinari što znaju pozadinu njihovog rada… I da li postoji problem ne samo da bi bili izabrani, nego da bi uopšte mogli ostati tužioci. Politika itekako vrši uticaj, mislim da je to više izraženo na nižim nivoima, postoji i na državnom nivou. Dokaz za to su oslobađajuće presude, neprocesuirane velike kriminalne afere…”, rekao je Gutić.

Marinko Jurčević, Milorad Barašin, Goran Salihović, Gordana Tadić…

“Fotelja glavnog tužioca je jako vruća”, naveo je Darko Momić, novinar.

Zbog afera su redom prije isteka mandata odlazili bh glavni tužioci.

Može li budući prekinuti niz?

“Kajganić među predloženim mislim da ima najveće šanse da bude izabran. Ali, ne vjerujem da ima šansu da nešto ozbiljno uradi, jer sve jedan glavni tužilac BIH do sada… protiv sebe ima spregu kriminala, domaće politike i međunarodnog faktora”, rekao je Momić.

Na pitanje mu da se nadaju građani, kazao je da se nadaju boljem kada optužnice počnu da pišu tužioci, a prestanu da pišu društvene mreže, mediji, blogeri itd…

Procesuiranje visoke korupcije i organizovanog kriminala mora biti efikasnije, stoji u sedmom USAID-om izvještaju indeksa efektivnosti pravosuđa u BIH. Najveće pogoršanje percepcije javnosti u 2021.godini u odnosu na posmatranu 2015.odnosi se na rad sudija i tužilaca. Utopisti ipak vjeruju da će zemlja kad-tad dobiti pravosudnu branu od političkog uticaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!