FUP traži da sasluša ambasadora BiH pri UN-u Bojana Vujića zbog tvrdnji da je BiH “najopasniji izvor terorizma”

Vijesti 18. mar 202417:12 0 komentara
RTRS

Federalna uprava policije uputila je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zahtjev u kojem je zatraženo da se sasluša ambasador Bosne i Hercegovine u Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi Bojan Vujić koji je u svom izlaganju tvrdio da je BiH “najopasniji izvor terorizma u Evropi”.

Za Vujićevo izlaganje o terorizmu u BiH saznali iz medija

U zahtjevu se navodi kako su iz sredstava javnog informisanja upoznati kako se ambasador Bosne i Hercegovine u Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi Bojan Vujić dana 12. marta 2024. godine, u svojstvu bosanskohercegovačkog ambasadora, obratio na 55. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava i iznio tvrdnje kako je „Bosna i Hercegovina najopasniji izvor terorizma u Evropi“, da je „priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH“, da na sjednici Vijeća prisustvuje kao ambasador „zemlje koja je više od tri decenije najopasniji izvor terorizma u Evropi iz BiH“, da „izvještaji italijanskih obavještajnih službi sugerišu da u BiH danas djeluje do 20 islamističkih terorističkih grupa“, da su „počinioci mnogih od najstrašnijih terorističkih napada poslednjih decenija imali značajne veze sa BiH“ i tako dalje.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova – Federalno ministarstvo unutarnjih poslova ne raspolaže informacijama koje mogu potvrditi istinitost navode ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića koje negativno utječu na ugled Bosne i Hercegovine i kredbilitet službi sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine na međunarodnom nivou. Članom 3. Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, br. 81/14) definisani su unutrašnji poslovi iz nadležnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova – Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, a posebno je u stavu (1) navedeno sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela terorizma.

FMUP/FUP ne raspolaže s navedenim informacijama

S obzirom na sve navedeno, a posebno zbog činjenice da ovo ministarstvo ne raspolaže informacijama i ne može potvrditi tačnost navoda o Bosni i Hercegovini kao „najopasnijem izvoru terorizma“, a koje iznosi ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić, potrebno je da Odjel za borbu protiv terorizma u Federalnoj istražnoj službi kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova – Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova, upozna Tužilaštvo Bosne i Hercegovine s tvrdnjama i navodima koje je iznio ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić, odnosno da se ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić, putem Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonom, pozove da pristupi u službene prostorije Federalne uprave policije u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova – Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova kako bi pojasnio navode i tvrdnje koje je iznio na 55. sjednici Vijeća za ljudska prava u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma te da organu nadležnom za sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela terorizma dostavi dokaze koji potkrepljuju tačnost navoda o terorizmu u Bosni i Hercegovini”, naveli su iz FUP-a u zahtjevu koje su uputili Tiužilaštvu BiH.

Ističu kako “ovo ministarstvo ne raspolaže podacima o postojanju i širenju terorističkih grupa u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine potrebno je posebno voditi računa o tome da li je ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić svoje izlaganje bazirao na temelju saznanja o potencijalnim terorističkim grupama koje djeluju na teritoriji bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, a što je moguće utvrditi tek nakon obavljanja informativnog razgovora s licem Bojan Vujić”.

Utvrditi i ima li elemenata krivičnog djela u Vijućevoj izjavi

“Ističem da su krivična djela „Terorizam“, „Finansiranje terorističkih aktivnosti“, „Javno podsticanje na terorističke aktivnosti“, „Vrbovanje radi terorističkih aktivnosti“, „Obuka za izvođenje terorističkih aktivnosti“ i „Organizovanje terorističke grupe“ krivična djela kažnjiva prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine”, br. 3/2003, 32/2003 – ispr., 37/2003, 54/2004, 61/2004, 30/2005, 53/2006, 55/2006, 8/2010, 47/2014, 22/2015, 40/2015, 35/2018, 46/2021, 31/2023 i 47/2023), a za koja su nadležni Sud Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. ​Posebnu pažnju skrećem na dijelove izjave ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića o tome da je „većina ovih opasnih pojedinaca odgajana u muslimanskim šerijatskim enklavama u Bosni i Hercegovini“, „radikalnim islamističkim elementima“, „sprečavanje islamističke politike u zemlji“ te da je „potrebno, prije svega, biti oprezan prema određenim bošnjačkim učenjacima, klericima i političarima koji predstavljaju umjerenu demokratsku fasadu, iako njihova privrženost, trenutni odnosi i pisanje pokazuju privrženost radikalnoj islamističkoj ideologiji“. Na naprijed navedeno skrećem pažnju kako bi se utvrdilo da li u izjavama ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića postoje i elementi počinjenja krivičnog djela iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine”, br. 3/2003, 32/2003 – ispr., 37/2003, 54/2004, 61/2004, 30/2005, 53/2006, 55/2006, 8/2010, 47/2014, 22/2015, 40/2015, 35/2018, 46/2021, 31/2023 i 47/2023) – „Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti“. Predmetnu službenu zabilješku dostavljam na znanje i nadležno postupanje”, navodi se u službenoj zabilješci federalnog inspektora Ervina Mušinovića koju je uputio direktoru FUP-a Vahidinu Munjiću. Ista je proslijeđena Tužilaštvu BiH.

Podsjetimo, izlaganje ambasadora BiH pri UN-u Bojana Vujića na 55. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava u okviru dijaloga o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u suzbijanju terorizma, izazvalo je burne reakcije. Zatražena je njegova ostavka, a iz Ministarstva vanjskih poslova BiH rečeno je kako je Vujić zloupotrijebio svoju poziciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!