Gideon Levy za N1: Šta je mislio Izrael? Svijet nije tako glup

Vijesti 13. apr 202320:29 0 komentara
N1

Nedavno je napisao kolumnu pod naslovom "Izrael nije želio tišinu" u kojoj kaže da je želio sve bi bilo vrhunski odrađeno, sada u intervjuu za N1 Gideon Levy pojašanjava gdje se to nalaze Izrael, Palestina i Bliski Istok.

Kolumnist izraelskog “Haaretza” bez imalo sustezanja razotkriva ko je “neo-nacist”, čija je vlast gotova, ali i koliko vrijede pojedine titule političkih predstavnika.

N1: Prije nego što Vas o tome pitam, ministar za strateška pitanja Izraela Ron Dremer je za CNN rekao da Izrael nije ništa uradio, da je palestinska omladina isprovocirala IDF da ode na brdo do Al Aqse, i reaguje je dvije noći zaredom. Kako vidite to objašnjenje gospodina Dremera, da su Izraelci isprovocirali IDF da se popne i da urade to što su usred noći uradili?

LEVY: Ovo nije informacija, ovo je propaganda, očigledno. I Nijemci, kao i većina izraelskih političara, pokušavaju s propagandom. Činjenica je da policajac nije ušao u hram, u džamiju, izvinite, ne bi bilo sve ove provokacije. I vidjeli smo noć poslije, policajac nije ušao u džamiju i nikome se ništa nije dogodilo. Šta je mislio Izrael? Da možemo pretući stotine vjernika, uhapsiti ih preko 350, poniziti ih na vrlo ružan način i reći da su oni krivi? Mislim, svijet nije tako glup.

N1: Još jedan element u svemu ovome je Itamar Ben-Gvir, jedan od najradikalnijih izraelskih političara od kada je Izrael osnovan. Dobio je od Benjamina Netanyahua ono što je želio, a to je Nacionalna garda. Neki kažu da će to biti policija, a neki da će to biti njegova privatna vojska koja će se baviti Palestincima. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

LEVY: Prije svega, on to još nije dobio. To su sada samo riječi i obećanja. I nisam siguran da će Netanyahu ići tako daleko i dati mu to, jer je to zaista opasno. Nisi to nazvao po imenu. Biće to privatna policija. To je ono što on cilja. Ali ne vidim da će se to desiti, jer druge sigurnosne agencije to neće dozvoliti. Ni vojska, ni policija, ni tajne službe. Neće pustiti policiju da ide unaokolo bez ikakvog uputstva svojih vlasti. Ali problem je više od ovoga, jer je Netanyahu pustio Ben-Gvira, koji bi inače u Evropi bio etiketiran, on i njegova stranka kao neonacistička partija, on bi u Evropi, njegova stranka i on lično, bili bi označeni kao neonacistička partija, očito ne nacistička, nego neonacistička. I mislim da bi on bio ilegalan u većini zemalja Evrope. A da je legalan, niko ne bi, ne znam ni jednu zemlju u kojoj bi on mogao da se pridruži vladi na tako visokoj poziciji kao u Izraelu. Moguće je, ali mislim da Netanyahu počinje žaliti zbog toga. Bio je stjeran u ćošak. Nije imao drugih partnera. Ali to je neoprostivo i mislim da on to počinje shvatati.

N1: Šta je sa Palestincima? Prije samo nekoliko noći premijer Palestine Mohammed Say bio je gost Christiane Amanpour na CNN-u, gdje je rekao da pokušavaju formirati vladu da bi imali izbore. Ali znamo da oni imaju svoje probleme, probleme između Fataha i Hamasa. Kolika odgovornost leži na njihovim leđima za ono što se dešava između Palestine i Izraela?

LEVY: Nažalost, a ja to zaista mislim, nažalost, palestinske vlasti su postale potpuno nevažne. Uz dužno poštovanje prema titulama poput premijera i predsjednika, oni djeluju pod okupacijom i konačno su podizvođači Izraela. Ne vidim da vode, izgubili su popularnost među Palestincima. Izbori i okupacija su vrlo bizarni fenomeni i mislim da su malo prazni u sebi i ne napreduju baš ni u kom pravcu. Mislim da ova generacija vodstva Palestinaca ne može niti će ih nigdje odvesti. Moramo čekati narednu generaciju jer je ova generacija gotova.

U videu pogledajte šta Levy kaže o eventualnom susretu izraelskih i palestinskih lidera i njegovom eventualnom značaju, ali i o boravku u Sarajevu – sobi u hotelu Holiday Inn i o tome kakvo je Sarajevo vidio 1993., a kakvo deceniju kasnije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!