Gradonačelnik I. Sarajeva ne namjerava ukloniti ploču zločincu Mladiću s Vraca

Vijesti 11. nov 202113:15 1 komentar
N1

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva komentarisao je odluku Gradskog vijeća Sarajeva da zatraži uklanjanje ploče osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, koja je postavljena na Vracama na ulazu u Kanton Sarajevo.

Ćosić je objavom na Facebooku jasno stavio do znanja da ne namjerava uraditi ono što se od njega traži.

“A rekao sam da Gradsko vijeće Sarajeva ne može da traži da se ukloni nešto na teritoriji grada Istočno Sarajevo jer na to nema pravo, kao što ni ja, kada sam tražio uklanjanje tabli u Sarajevu koje vrijeđaju srpski narod, nisam to činio odlukom organa Grada Istočno Sarajevo”, naveo je Ćosić.

Pojasnio je i to da je spomen-ploča na Vracama postavljena u znak sjećanja na smotru srpskih vojnika 19. maja 1992. godine, koji su se na tom mjestu okupili, kako ističe, iskazujući namjeru da brane svoja ognjišta.

“Ponosan sam što sam imao priliku da kažem šta mislim o ratu u BiH i njegovom karakteru, stradanjima, ulozi Vojske Republike Srpske, a siguran sam da to isto misli 99 odsto pripadnika našeg naroda. Žao mi je što drugi ne prihvataju različito mišljenje, ne prihvataju da svaki narod ima svoje viđenje događaja i da se svaki narod u tom sukobu borio za sebe, da upravo zbog toga to i jeste građanski rat, a ne neka agresija ili bilo šta slično tome”, kazao je Ćosić.

Podsjećamo, Gradsko Vijeće Sarajeva usvojilo je inicijativu vijećnice Alme Čengić kojom se zahtijeva od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da sa ulaza na teritoriju Općine Novo Sarajevo naloži skidanje spomen-ploče Ratku Mladiću, osuđenom za ratni zločin i genocid u Bosni i Hercegovini.

Spomen-ploča Ratku Mladiću se nalazi nekoliko metara od spomenika na kojem su ispisana imena žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu, na samoj liniji razgraničenja između dva entiteta u Bosni i Hercegovini – Federacije BiH i Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare