Grlić-Radman za N1: Ubrzati reforme za ulazak BiH u EU

Vijesti 29. aug 202315:37 0 komentara
N1

U ekskluzivnoj izjavi za N1 Bosna i Hercegovina, hrvatski ministar evropskih i vanjskih poslova, Gordan Grlić Radman, istaknuo je da očekuje konstruktivni dogovor među političkim liderima Bosne i Hercegovine.

Naglasio je važnost osiguravanja političkih prava konstitutivnih naroda te potrebu za ubrzanom ekonomskom i političkom reformom kako bi se zemlja usmjerila prema članstvu u Evropskoj uniji.

“Očekujemo konstruktivan dogovor, primarno legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda o promjeni izbornog zakona, poštivanju političkih prava konstitutivnih naroda koji proizlaze iz potpisanih mirovnih sporazuma i Ustava BIH te ubrzane ekonomske i političke reforme koji će odvesti BiH na put prema EU. A sve to sukladno onome što su se politički lideri BiH obvezali u koalicijskom dogovoru pri formiranju Vijeća ministara te na sastanku s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom u Bruxellesu u lipnju 2022.”, kazao je Grić Radman za N1.

Ova ekskluzivna izjava dolazi nakon nedavnih komentara ministra Grlića Radmana u vezi s pristupnim pregovorima između Evropske unije i Bosne i Hercegovine Bledskom strateškom forumu.

Ministar Grlić – Radman izrazio je optimizam glede mogućnosti početka pristupnih pregovora krajem tekuće ili početkom iduće godine.

Hrvatski ministar je istaknuo da je na posljednjem sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u junu bio iznesen prijedlog Hrvatske.

Taj prijedlog je dobio podršku i bio je usmjeren prema pristupnim pregovorima između Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Grlić Radman je dodao da Hrvatska s optimizmom očekuje pozitivni izvještaj Evropske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana, što bi dodatno podržalo težnje regije prema evropskim integracijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!