Haverić: Potrebno je utvrditi spisak kolektivnih prava naroda u BiH

Vijesti 29. maj 202320:53 0 komentara

Umirovljeni univerzitetski profesor politologije Tarik Haverić rekao je za N1 da se ne može stalno govoriti o pravima naroda, a nigdje ne postoji jasan spisak tih prava kao što postoje prava čovjeka i građanina u Evropskoj konvenciji.

Haverić kaže da građanska država ima dva nivoa i da su oba jednako važna.

“Onog časa kada kažemo ‘građanska država’, prepali smo dio gledateljstva koje ne zna kakva druga postoji. Svaka liberalna demokratija je građanska država u jednom smislu, ali postoje dva aspekta od kojih je svaki jednako važan: Sve opšte odluke na svim razinama donose se većinom glasova građana koji imaju politička prava. Međutim, da se ne bi većinsko odlučivanje koje je suština demokratije pretvorilo u tiraniju većine na svim razinama, postoje kočnice koje to sprečavaju”, rekao je u razgovoru za N1 te podsjeća kako je i ranije njegov prijedlog bio da se utvrdi lista kolektivnih prava.

“Kad se utvrdi spisak o kojem nije moguće većinski odlučivati, koji legitimira samu državu a da nije država ta koja ih daje ljudima, onda su za nas bili prihvatljivi svi mehanizmi koji postoje u Evropi”, rekao je Haverić.

Na podsjetnik da se upravo za redukciju ovlasti Doma naroda tokom pregovora o izmjenama izbornog zakona u Neumu i Sarajevu zalagao predsjednik SDA Bakir Izetbegović, Haverić je odgovorio da ne želi da se razgovor pretvori u humorističnu emisiju.

“Mi taj kontinuitet imamo. Mene zanima koliko je SDA građana poslala u diplomatiju, koliko je građana postavila na ključna mjesta na svojim bankomatima od telekoma do elektroprivrede, i kako su oni afirmirali građansku vrijednost, pa da razgovaramo mimo toga da je neko nešto rekao. To je kao da ja kažem da sam najinteligentniji čovjek na Balkanu, ali postoje testovi koji će pokazati da li je to tačno. Šta je test za nekog ko kaže da je za građansku državu? Da vidimo”, rekao je politolog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!