“Historijska posjeta Briselu, nema dileme da idemo u NATO”

Vijesti 23. jan 202319:07 8 komentara
NATO trupe (REUTERS/Ints Kalnins)

Alija Kožljak, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u emisiji Dan uživo na N1 kazao je kako BiH "bez ikakve dileme ide u NATO" što je potvrđeno nedavno tokom "historijske posjete" Bećirovića sjedištu Alijanse u Briselu. "Bosna i Hercegovina je jedina država aspirant koja koristi akcioni plan za ulazak u NATO. Znači, jedina država u MAP-u je BiH", dodao je još Kožljak.

Kakve je Bećirović dobio poruke iz NATO-a tokom nedavne posjete sjedištu Alijanse u Briselu?

Ako kažem da je jedan od visokih zvaničnika NATO-a izjavio da je ovo historijska posjeta onda to govori o uspješnosti te posjete. Dogodila se u vrijeme sigurnosnih izazova u svijetu i BiH. Sigurnost BiH je neodvojiva od sigurnosti NATO-a. Ova posjeta je značajna i zbog političke manipulacije gdje se dovodila u pitanje NATO budućnost Bosne i Hercegovine. Ovo je signal da BiH bez ikakve dileme ide u NATO. Bećirović je jasno kazao ključne dvije poruke posjete, a to je njen simbolični i i praktični značaj za BiH.

S tim se na slažu u entitetu Republika Srpska. Dodik je kazao kako “Bećirović nema mandat da govori u ime većinske BiH, jer je on samo jedna trećina političke volje u BiH”?

Bećirović je jasno rekao da Dodik kao predsjednik entiteta nema nadležnosti da odlučuje o vanjskopolitičkim prioritetima države Bosne i Hercegovine, kao što je NATO. O NATO-u se neće raspravljati po sijelima i kafanama nego će se odlučivati u skladu sa Ustavom, zakonom i strateškim odlukama koje su usvojili predstavnici iz oba entiteta.

Da li se na Predsjedništvu BiH odlučivalo o Bećirovićevoj posjeti Briselu?

Nema potreba da se donosi odluka i ta posjeta je prihvaćena kao državnička, na najvišem nivou, što potvrđuje da se Bećirović sastao sa generalnim sekretarom i ključnim predstavnicima NATO-a.

Kako NATO namjerava podržati BiH?

Na Madridskom samitu usvojen je strateški koncept u kojem se spominjala i Bosna i Hercegovina i tu se nagovijestila politička i praktična podrška. Tokom ove posjete govorilo se o konkretizaciji te podrške, kako osnažiti odbrambene sposobnosti BiH. Vrlo brzo će se objaviti i o kojim ciframa se radi kada je u pitanju finansijska pomoć koja će se odnositi na osnaživanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ali i Ministarstva sigurnosti BiH.

OS BiH su, prema nekim ocjenama, u vrlo lošem stanju?

Nije “vrlo loše” stanje i to je potvrdila nedavna provjera NATO-a, ali je istina da su nedostatna sredstva i to se treba hitno popraviti. Upravo je Bećirović predložio konkretne korake kako bi se poboljšalo izdvajanje za odbranu, dijelom kroz novi budžet.

Hoće li proći povećanje u budžetu za odbranu?

Hoće, jer je to u interesu svih. OS BiH se koriste za dobrobit svih građana i tu su pripadnici iz oba entiteta.

U kojem je statusu u NATO-u sada BiH?

Bosna i Hercegovina je jedina država aspirant koja koristi Akcioni plan za ulazak u NATO. Znači, jedina država u MAP-u je Bosna i Hercegovina. Činjenica je da se pripremamo za ulazak u NATO. U Programu reformi su navedeni konkretni pokazatelji gdje BiH treba napraviti progres i kako će joj pomoći NATO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare