Hoćemo li narandžasto svjetlo pretvoriti u zeleno ili ga potpuno ugasiti?

Vijesti 19. nov 202207:26 0 komentara

Pravi trenutak da Bosna i Hercegovina dobije definitivni status kandidata za Evropsku uniju je u decembru, smatra Slovenija. Sljedeće sedmice slovenački predstavnik za Zapadni Balkan Anžej Frangeš stiže u Sarajevo, gdje će od bh. vlasti zahtijevati proaktivnost i reforme. Geopolitički trenutak ide nam u prilog, ali da li će se tapkanje u mjestu završiti pionirskim koracima zavisi samo od budućih vlasti.

Stojimo na semaforu, koji dugo ne pokazuje zeleno. Upalit su ga trebale domaće vlasti ispunjavanjem 14 prioriteta. Kad već nisu uradili zadaću domaći političari, diplomatska ofanziva Austrije i Slovenije, rezultirala je spuštanjem standarda za zemlje Balkana.

U decembru mnogi čekaju Deda Mraza, država Bosna i Hercegovina, stvarni poklon iz Brisela-kandidatski status.

“Mi mislimo da je u decembru vrijeme da otvorimo tu temu i donesemo odluku o dodjeli statusa. Znamo da su neke države članice skeptične oko toga, ali smatramo da se radi o političkoj odluci kao što je to bio slučaj za Ukrajinu i Moldaviju. I da ta odluka treba da se donese što prije imajući u vidu geopolitičku situaciju”, kazao je Marko Štucin, državni sekretar za evropska pitanja Slovenije.

Demokratija, vladavina prava i javna uprava poglavlja su 14 famoznih prioriteta. Evropska komisija Bosni i Hercegovini svojevremeno je postavila ukupno 3 897 pitanja o svim politikama relevantnim za proces integracije. Državi je trebalo 14 mjeseci da odgovori na većinu pitanja, ali za preko 650 ih je trebalo dodatno vrijeme.

“Implementacija 14 prioriteta će pomoći stanovnicima ove zemlje. Jer će fokus biti na borbi protiv korupcije, jačanju nezavisnog pravosuđa, poboljšanju stanja ljudskih prava. Takođe moramo promovisati kulturu dijaloga, kompromise, to se dešava i u Evropskoj Uniji”, kazao je Fermin Cordoba, predstavnik Delegacija EU u BiH.

O tome gdje smo u integracijama razgovarali su predstavnici Delegacije EU u BIH sa mladima i civilnim sektrom u Banjaluci. Šta oni smatraju najhitnijim pitanjima?

“Ne mogu da ne pomenem prava medija, slobodu medija, neke diskriminatorne grupe. Jesu ključni faktori, ključni prioriteti, sve jedan”, kazala je Isidora Sekulić, studenctica Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

“Nije to stvar samo države, to je stvar političkih partija, naših legitimnih prestvanika, stvar je nas kao građana što mi ne radimo na pritiscima tih istih predstavnika koje smo izabrali, a to je ključna dužnost nas građana. Ključni prioritet je i izborna transparentnost”, kazala je Sara Stojaković, studentica Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

Rigorozni zakoni o kleveti i kontroli medija koje najavljuje vlast RS, nailaze na kritiku.

“Čujemo mi na ovim prostorima da se ide u procese reforme nekih zakona po pitanju građanskog organizovanja, nvo sektora, finansiranja, slobode medija. Bojim se da ima tu dosta manipulacije, nečega što se želi ograničiti zarad interesa određnih društvenih grupa. Ono što je dobro da su BiH odškrinuta vrata da pristupi”, kazao je Ilija Trninić, direktor Perpetuum mobile.

Vijeće Evropske unije danas je odlučilo i odobriti otvaranje pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana, radi proširenja sporazuma o suradnji s Frontexom i kontrolom granica i migracija. Sporazum sa BiH još nije potpisan.

Evropa nam namiguje, jasno pali naradžasto svjetlo za članstvo i kandidatski status. Hoćemo li to narandžasto svjetlo pretvoriti u zeleno ili ga potpuno ugasiti, odluka je samo na domaćim vlastima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!