Komšić: Hrvatska treba tražiti oprost od Bošnjaka, to je strateški interes SAD-a

Vijesti 12. jun 202422:01 0 komentara

Hrvatska treba priznati zločine u Bosni i Hercegovini i tražiti oprost, poručio je jedan od najiskusnijih bh. političara Ivo Komšić. Tek tada bi, kako je istakao tokom gostovanja u Pressingu na N1, došlo do obnove "strateškog" hrvatsko-bošnjačkog saveza.

“Bošnjacima kao narodu treba partner, oni žele u Evropu, žele sigurnost NATO-a, treba im Hrvatska i zato bi bila važno da Hrvatska to napravi, da prizna zločine. Haški sud je individualizovao krivicu, zna se ko je uradio zločine i treba se tražiti oprost”, ponovio je Komšić, koji je bio član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Hrvatska, kao ni Srbija, nije priznala zločine u BiH. Hrvatski ministar odbrane Anušić se pohvalio kako je ratovao u Mostaru. Pojedina udruženja su pozvala Tužilaštvo BiH da ispita da li je učestvovao u zločinima?

On je kazao da je bio dole (u Mostaru), e sad – da li je činio zločine, to se treba ispitati. Ja sam napisao knjigu prema presudama Haškog tribunala. To još uvijek jako opterećuje odnose između BiH i Hrvatske i između dva naroda. Bošnjacima kao narodu treba partner, oni žele u Evropu, žele sigurnost NATO-a, treba im Hrvatska i zato bi bila važno da Hrvatska to napravi, da prizna zločine. Haški sud je individualizovao krivicu, zna se ko je uradio zločine i treba se tražiti oprost.

Hoće li odgovor na “Svesrpski sabor” biti jačanje veza između Hrvata i Bošnjaka?

Imate pozive na vraćanje na hrvatsko-bošnjački savez. Nama su u Vašingtonu rekli da je to strateški interes.

Zašto Čović onda ima najbolje odnose sa Dodikom?

Zato što je mislio da će preko RS-a obnoviti “Herceg-Bosnu”. Meni je problem kad je Bakir Izetbegović prihvatio razgovor o uspostavi (trećeg) entiteta

Da li je propao projekat tzv. Herceg-Bosne?

Naravno da je propao. Čovića ovo isklizavanje iz evropske agende košta, njemu stalno odlaze hrvatske stranke iz HNS-a.

Šta će biti sa “Trojkom”, koja je u koaliciji sa HDZ-om i SNSD-om?

Može se desiti da oni koji pokušavaju unaprijediti nešto, da zbog toga izgube izbore. Njima nek je Bog na pomoći, treba nositi ta dva tega Dodika i Čovića. Ali može se opoziciji postaviti pitanje šta su oni sa Dodikom i Čoviće napravili u posljednjih osam godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!