Ilija Cvitanović: Crveni alarm Draganu Čoviću!

Vijesti 12. feb 202419:05 0 komentara

Ilija Cvitanović, lidera HDZ-a 1990, zaključio je da "partneri neće podržati" prijedlog HDZ-a BiH za izmjene Izbornog zakona dodavši da, ako bi se ovaj prijedlog našao u državnom Domu naroda, on bi ga lično podržao. Ocijenio je da HDZ-ov prijedlog, iako "diskriminiše Hrvate" u određenim područjima poput zeničkog, tuzlanskog ili sarajevskog kantona - "sigurno bi bio bolji" od sadašnjeg Izbornog zakona.

Cvitanović je u Danu uživo komentarisao sve češće kritike i upozorenja američke administracije na račun prvog čovjeka HDZ-a BiH, Dragana Čovića. Kazao je da ne zna da li će Čović završiti na “crnoj listi” SAD-a, ali da bi mu sve ovo trebao biti “crveni alarm” da se mora vratiti povjerenje američke administracije. “To su naši strateški partneri, hrvatskom narodu i Bosni i Hercegovini”, poručio je Cvitanović.

Mediji pišu da je objavljen prijedlog HDZ-a BiH za izmjene Izbornog zakona BiH. Jeste li vidjeli o čemu se radi? Da li vam je prihvatljivo da se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bira samo u pet kantona?

Vidio sam taj prijedlog zakona za koji smatram da neće proći jer ne postoji volja kod partnera. Što se mene tiče ja bih ga podržao ako dođe u Dom naroda i on bi u velikoj mjeri uticao da Hrvati imaju zaštićenu poziciju u Predsjedništvu BiH. Možemo ga smatrati da diskriminiše Hrvate u određenim područjima poput zeničkog, tuzlanskog ili sarajevskog kantona, ali bi sigurno bio bolji od sadašnjeg Izbornog zakona koji imamo. Onaj ko bi na ovaj način bio izabran sigurno bi imao veću empatiju prema Hrvatima od sadašnjeg hrvatskog člana Predsjedništva (prema Ustavu BiH ne postoji “bošnjački”, “hrvatski” ili “srpski” član državnog predsjedništva. Članovi moraju dolaziti iz redova bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda i trebaju predstavljati sve građane BiH, a ne samo jedan narod, op. aut.) Ovaj prijedlog bi riješio jedan gorući problem koji traje dva desetljeća. Nastavit ćemo se valjati u blatu ako ne dođe do ovog dogovora.

Zašto smatrate da partneri neće podržati HDZ-ov prijedlog?

Vidjeli smo izjave ministra vanjskih poslova (Elmedina Konakovića) gdje su ponovo u prvi plan stavljene presude Evropskog suda za ljudska prava, koje naravno treba provesti, ali ne može čekati i moramo u hitnoj proceduri provesti izmjene Izbornog zakona koje se odnose na “legitimno predstavljanje” u Predsjedništvu BiH. Bitno je da na izbor člana iz reda hrvatskog naroda presudan uticaj imaju Hrvati.

Da li se prijedlogom HDZ-a posebno naglašavaju Hrvati u pet kantona?

Hrvati u pet kantona se naglašavaju jer ih tamo živi najveći broj, ali mislim da ovaj prijedlog zakona neće biti podržan.

Iz Ambasade SAD-a kažu kako izmjene Izbornog zakona, u dijelu koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva, nisu moguće bez izmjena Ustava BiH – dijelite li taj stav?

Mi smo bili na pregovorima u Neumu gdje su sudjelovale američka ambasada i Delegacija EU. Bili smo na tragu tog rješenja koje je imalo za cilj da se otkloni diskriminacija u Ustavu, a to je ono famozno proširenje u članu 4 i 5, koji se odnose na Dom naroda i Predsjedništvo gdje bi se svakome omogućilo kandidovanje. U ovom trenutku nije realno da postoji politička volja da se promijeni Ustav BiH. Ako se ne promijeni Ustav onda mora se tragati za nekim drugim rješenjem.

Da li će doći do nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona?

Schmidt je vrlo ozbiljno najavio da će nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona. Da sam na njegovom mjestu ostavio bih prostor da se pokuša ne uticati na pregovarački status Bosne i Hercegovine u smislu donošenja odluke EU, ali ako to propadne očekujem da će Schmidt nametnuti.

Ambasada SAD-a pozvala je lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da prestane blokirati Južnu interkonekciju, odbili su i prijedlog Izbornog zakona koji je sačinio HDZ nakon pregovora sa partnerima u državnoj vlasti. Kako gledate na ovo zatezanje odnosa HDZ-a i Washingtona? Jesu li, po vama, realne sankcije za Čovića?

Čitam i mnogo se piše o tome. Hoće li Čović završiti na crnoj listi – ja to ne znam. To bi trebao biti crveni alarm Čoviću da moramo vratiti povjerenje američke administracije. To su naši strateški partneri, hrvatskom narodu i Bosni i Hercegovini. Ali i Hrvatskoj. Moramo naglasiti i da ovako preduzeće za gas, BH-Gas, ne može zadovoljiti potrebe hrvatskog naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!