Inoviranjem bijelog štapa djevojke iz Sarajeva olakšavaju kretanje slijepim i slabovidim licima

Vijesti 24. maj 202414:29 0 komentara
Kult

Tražeći priliku da izraze svoje ideje i razmišljanja o društveno korisnim promjenama i načinima na koje inovativnim rješenjima mogu doprinijeti rješavanju različitih problema u društvu, grupa vrijednih mladih ljudi prijavila se na takmičenje u predlaganju društvenih inovacija – Youth Innovation Award 2023.

Ideju koja je pokupila najviše simpatija javnosti i stručnog žirija kroz takmičenje, te osvojila prvo mjesto predložile su tri mlade osobe iz Sarajeva: Sara Nalo, Selma Budnjo i Melisa Mutapčić.

Kult

Be My Step je ideja zahvaljujući kojoj savremena tehnologija postaje suosjećajna pratnja za slijepe i slabovide osobe. Prema dostupnim informacijama do kojih su ove mlade inovatorice došle, u svijetu je trenutno preko 40 miliona slijepih ljudi, dok svega 8% njih koristi pametni štap kao pomagalo prilikom kretanja. Upravo ovi podaci naveli su Saru, Selmu i Melisu da ponude rješenje u vidu pametne kutija prilagodljive svakom bijelom štapu. Kako sve to izgleda u praksi možete pogledati OVDJE.

Cilj Youth Innovation Award takmičenja u kojemu je ova grupa pobijedila jeste upravo motivisanje mladih da postanu izvori pozitivnih promjena u svojim zajednicama, afirmišući buduće inovativne omladinske lidere i liderke, ističući značaj njihovog rada, doprinosa i aktivnog učešća u kreiranju boljih uslova za život u Bosni i Hercegovini. Ovo takmičenje drugu godinu zaredom organiziraju i provode Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH i Institut za razvoj mladih KULT pružajući tako priliku i podršku mladima da njihove inovativne ideje postanu zajednička bolja budućnost svih nas.

Selma sada, kada su se slegli utisci, ističe da je njenom timu učešće u takmičenju pomoglo na mnogo načina:

Osvojenu nagradu uložile su u razvoj softverskog rješenja u vidu aplikacije koja je trenutno u fazi testiranja kako bi uskoro ugledala svjetlo dana i postala dostupna na Google i Apple prodavnicama. Pored softverskog dijela, kreirano je i hardversko rješenje senzorne kutije koja, zahvaljujući senzorima, detektuje prepreke koje nisu isključivo na tlu, nego u više nivoa.

Kult

Da bi ideju realizovale do kraja, potrebno je da u aplikaciju dodaju funkcionalnosti do kojih su došle zahvaljujući mentorskoj podršci.

Priča o inovatoricama koje stoje iza Be My Step ideje pokazuje da mladi prepoznaju Youth Innovation Award takmičenje kao priliku za dobijanje potrebnih sredstava za realizaciju svojih ideja, ali i kao šansu da ih konačno sprovedu u djelo.

Kult

Be My Step je odličan primjer kako mladi svojim inovacijama mogu značajno poboljšati kvalitet života svojih sugrađana i sugrađanki. Sari, Selmi i Melisi želimo mnogo sreće u daljem angažmanu i stvaranju boljih uslova za sve nas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!