“Inzko trebao nametnuti Zakon o negiranju genocida radi nas i srpskog naroda”

Vijesti 10. jul 202119:40 3 komentara
N1

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović komentarisao je zašto Valentin Inzko, visoki predstavnik u odlasku, nije održao obećanje i nametnuo Zakon o negiranju genocida u Bosni i Hercegovini i zašto nije usvojen ovaj zakon.

“Inzko je to trebao uraditi radi sebe. Da sa obrazom ode iz ove zemlje. Radi nas, ali u velikoj mjeri i zbog srpskog naroda. Da mu pomogne da tu hipoteku skine sebi sa vrata jer srpski političari nemaju snage da to urade, da suoče vlastiti narod sa tim. Da zločin i genocid ostave onima koji su ga počinili. A ne ovako to prenose na novu generaciju, na sebe, čitav narod” , izjavio je, između ostalog Izetbegović, gostujući na TV Sarajevo.

Izetbegović misli da je Inzko trebao svima nama pomoći, da je trebao imati toliko hrabrosti. Niko mu ne bi mogao prigovoriti zašto je to uradio. Niko u PIC mu ne bi moga reći “Inzko, zašto si to uradio, nisi imao našu saglasnost, nisi to trebao”.

Dodao je da je genocid prošao prvo kroz ‘krvavu’ fazu, zatim premiještanje grobnica, sakrivanje genocida, negiranje genocida te na kraju ‘ slavljenje genocida, nagrađivanje onih koji su krivi za genocid.’

Ukoliko bi bile propisane sankcije i te kako bi se poštovao Zakon o negiranju genocida, smatra Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare