Istovremene vojne vježbe u BiH i Srbiji

Vijesti 20. maj 202119:16 2 komentara

Dok Amerikanci održavaju vojnu vježbu u BIH, Rusi su antiterorističku vježbu započeli u Srbiji. Brzi odgovor i Zajednički odgovor, slučajno istovremeno? Obje vježbe deklarativno su odbrambene, a region se tako ponovo našao pod geostrateškom lupom velikih sila.

U Srbiju su intonirane himne Srbije i Rusije, stiglo je 200 ruskih vojnika i 11 jedinica vojne tehnike. Na vojnim manevrima se vježba desant, uništenje nezakonitih vojnih formacija, uz pomoć padobranskih sistema „Arbalet“.

Tranzicija u BiH

S druge strane, na Manjači, u Glamoču, nakon bojevih gađanja iz pješadijskog naoružanja, u okviru četvrtog dana američke vježbe „Brzi odgovor 21“, prešlo se u u fazu taktičkih pokreta na terenu.

“Imamo jedan širok spektar aktivnosti koje su prethodile vježbi”, rekao je brigadir Emir Kliko.

Major David Preczewski, komandant američkog vazduhoplovstva je kazao:

“Od kad smo stigli u BIH, lokalne vlasti su nam bile od velike pomoći, posebno u procesu tranzicije u BIH.”

Na Manjači će u subotu biti otvoreni dan vježbe, za visoke zvanice i medije. Dolazak je potvrdio Željko Komšić, član Predsjedništva BIH. Milorad Dodik, kako je kratko rečeno za N1 iz njegovog kabineta – neće prisustvovati.

“Prava Krajina smo postali, ali sada u odnosima NATO-a i Rusije dominantno. Ova vježba ima i svoju političku težinu, kao poruka, prije svega Rusima. Vidim da ruski analitičari, obavještajci, ocjenjuju ovo da je ofanzivna vježba, iako nosi naziv odbrana. Po meni iduće godine možemo očekivati jednu vježbu Srbije i Rusije. Defanzivnu, ofanzivnu, ko će ga znati… To su veliki. Veliki igraju svoje igre”, istaknuo je Komšić.

Izborne reforme

Tako Amerikanci vježbaju u BiH, Rusi u Srbiji. Istovremeno.
Američki ambasador Erik Nelson danas je u Banjaluci imao niz značajnih političkih susreta. Poručio da nije vrijeme za priče o razdruživanju, već o boljem standardu građana i reformama. Osvrnuo se i na vojnu vježbu na Manjači na koju je pozvano i tročlano Predsjedništvo.

“Nadam se da će članovi Predsjedništva BiH biti prisutni u subotu na Manjači. Ovo je izvanredna prilika, ova vježba da još jednom pokažemo koliko je važno naše partnerstvo. Sa političkim liderima u Banjaluci danas ću radzgovarati o izazovima sa kojima se suočavaju RS i BIH. 2021. je godina mogućnosti, prilika za BiH, kada je vrijeme da se provedu sve važne reforme, od onih u oblasti zakona, do privrede, bitno i da se posvetimo borbi potiv korupcije… Izborna reforma. Reforme su teške, ali i moguće. Za provođenje je potreban dijalog i kompromis, da se se fokusirammo na njihovu provedbu, a ne na ometanje, poput priče o mirnom razlazu”, kazao je Erik Nelson, ambasador SAD u BiH.

I američka i ruska vježba imaju deklarativno odbrambeni karakter. Inače, u Brzom odgovoru, vježbi koju provodi Komanda američkih snaga za Evropu i Afriku, a u okviru NATO-ove vježbe Branislac Evrope, jedina balkanska zemlja koja ne učestvuje je Srbija. Jedan od razloga je učešće Kosova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare