Iz Ambasade SAD u BiH za N1 o izjavama Vučića: Nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije

Vijesti 11. jun 202418:57 6 komentara
USA Embassy

Nakon današnjeg odgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i pitanja postavljenog Ambasadi SAD u BiH, iz Ambasade su na upit N1 saopćili svoje mišljenje o izjavama Vučića. Kako su naveli, nema potrebe za ponovnim razmatranjem dokumentovane pravne istorije.

“Nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije i sudskih presuda u vezi sa državnom imovinom u BiH”, kazali su iz Ambasade SAD u BiH na upit N1.

Još su podsjetili na govor državnog sekretara Jamesa O'Briena iz februara ove godine.

“Kako je to pomoćnik državnog sekretara O'Brien naveo u svom govoru u februaru 2024. godine: “Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi.”

Podsjetimo, Vučić je danas tražio odgovor na samo jedno pitanje.

Vučić odgovorio Ambasadi SAD u BiH: “Molim vas, recite mi gdje to piše!?”

“Baš mi je interesantna bila kritika naših partnera u američkoj ambasadi u SAD u Sarajevu. Rekao sam da ću da postavim neka pitanja. Vi ste čuli mnogo puta svi u Srbiji, BiH i regionu jednu sintagmu koja glasi “Duh Dejtonskog sporazuma”. Ako mi kao zemlja koja je potpisala nismo garant provođenja, jer kažu da to ne piše nigdje, nego da smo samo potpisnik. Iako bi “duh potpisa” upravo to značio, ja ne bih da se bavim duhom niti duhovima nego ću da postavim nekoliko konkretnih pitanja za naše partnere”, kazao je na početku Vučić a onda je postavio pitanje:

“Moje prvo pitanje je: Kako, gdje i kada i otkada piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima? Naime, tačkom 3, Aneks 4 Dejtonskog sporazuma predviđeno je da sve državne funkcije i ovlašćenja koje nisu izričito vlasništvo države, pripadat će entitetima!? Članom 3 su navedene državne nadležnosti, u kojim se nigdje ne spominje javna imovina i javna svojina. Molim vas da mi konkretno odgovorite kako ste došli do zaključka i na osnovu čega da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima? I zbog čega ste učestvovali na izazivanju krize u BiH?”, pitao se Vučić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare